Rendezvény

2024.03.23. 20:13

Átadták az akadálymentes Kölyökdomb játszóteret Kecskeméten – galériával

Kecskemét egy fantasztikus, játékelemekben gazdag játszótérrel gazdagodott, melyet hivatalosan szombaton adtak át. A Kölyökdomb játszótér a Szabadidőközpontban található, melyet úgy alakítottak ki, hogy a fogyatékkal élő gyerekek is használhassák.

Sebestyén Hajnalka

A Kölyökdomb bővelkedik játékelemekben, de ez még csak a kezdet. A következő hónapokban tovább bővül. Az első ütemét adták át szombaton, a második a nyár elejére készül el. 

játszótér, átadó, Kölyökdomb
 Átadták az akadálymentes Kölyökdomb játszóteret 
Fotó: Bús Csaba

Családok sokasága érkezett a Kölyökdomb szombati avatására, a gyerekek örömmel fedezték fel az új játékokat. A rendezvényen részt vett Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és dr. Salacz László országgyűlési képviselő. A családokat Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő szólította meg, rövid beszédében köszönetet mondott minden közreműködőnek, akik hozzájárultak a Kölyökdomb létrejöttéhez. Többek között az Élethinta Alapítványnak, akik szakmai segítséget is adtak ahhoz, hogy olyan játékelemek is helyet kapjanak, melyet a sérült, fogyatékkal élő gyerekek használni tudnak. 

A két ütemben megépülő integrált játszótér ötlete

A Kecskeméti Rotaract Klub 2020-ban fogalmazta meg a fogyatékkal élő gyermekek számára is hozzáférhető, integrált játszótér létesítésének gondolatát Kecskeméten. A 2021-ben a Kecskeméti Rotary Klub csatlakozott a kezdeményezéshez és támogatólag mellé állt a játszótér megvalósításához.

A két ütemben megépülő több korosztályt és igényt kiszolgáló, korszerű, élmény és fejlesztőelemeket tartalmazó játszótér a jövőben 6.400 négyzetméteren nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget a helyi és a Kecskemétre látogató családok részére. 

Összefogás eredménye az akadálymentes játszótér

A játszótér tervezése 2022 elején indult el, a Kecskemét Önkormányzata, a Rotary Club Kecskemét, és Hírös Sport Nonprofit Kft. együttműködésében. Cél egy olyan befogadó szemléletű játszótér létrehozása volt, ahol az „ép” kisgyermekek sérült társaikkal együtt tudnak játszani.

A játszótér terveit Barna Eszter okleveles tájépítész – a Rotary Klub projektjéhez igazodva – a városi főkertész Győri András szakmai segítségével készítette el.

A Kölyökdomb játszótér – az inkluzív játszótéri elemek használatával, a biztonságos játszótéri felületekkel, akadálymentes közlekedő felületekkel és találkozási helyek létrehozásával – komplexen biztosítja az együtt játszás élményét a fogyatékkal élő és „ép” gyermekek számára.

Adományokból épülhetett meg

A projekt Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának és a Rotary Club Kecskemét Egyesületnek a támogatásával, valamint az Élethinta Közhasznú Alapítvány által gyűjtött adományok felhasználásával épül. A játszótér építése két ütemben valósul meg. Az 1. ütem építése sikeresen lezárult, a 2. ütem építése folyamatban van. 

Az 1. ütem elkészült, a 2. ütem a nyárra várható

Az 1. ütem 2200 négyzetmétert fed le. A Kölyökdomb integrált játszótér területén a meglévő játszótér bontása, területrendezés, közlekedőfelületek, ütéscsillapító burkolatok kiépítése, integrált és általános játszótéri eszközök elhelyezése, zöldterület kialakítás, növénytelepítés, ivókutak telepítése, öntöző rendszer kiépítése, parkbútorok elhelyezése történt meg. Ennek eredményét szombaton már bárki láthatta.

A 2024. évre tervezett 2. ütemben a szomszédos kis domb oldalában, környezetében csúszdák, mászóeszközök épülnek, építős homokozó, egy körforgó és rugós játék készül. A domb tetején 2 darab vizes játék és a nagy hálós mászóka várja majd a gyerekeket. 

A kisdomb további részén akadálymentes feljárást is szolgáló sétaút, a játszótér felől intenzíven öntözött gyepes növényágyásos, a másik oldalon extenzív fás – ligetes zöldterület létesül. A sétaút alján esőkert, mellette pergolával fedett pihenőhely épül. 

A tervek szerint a nyáron már birtokba vehetik a gyerekek a teljes játszóteret.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában