Tanácskozás

2024.02.12. 16:55

Tájékoztató fórumot tartottak az idei roma nemzetiségi pályázatokról Halason – galériával

Megjelentek a 2024. évi roma nemzetiségi pályázatok. Négyszázezer és két és félmillió forint közötti költségvetési támogatásra pályázhatnak a roma szervezetek, többek között roma kulturális hagyományőrző programokra, közösségi kapcsolatok és együttműködések kialakítására. A legújabb pályázati lehetőségekről Kiskunhalason, a Csipke Hotelben szervezett tájékoztató fórumot a Dél-Alföld régió cigány nemzetiségi önkormányzatai és roma szervezetek számára a halasi önkormányzat.

Pozsgai Ákos

A képen: Szűcs Csaba, alpolgármester

Fotó: Pozsgai Ákos

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyéből érkeztek cigány nemzetiségi önkormányzatok képviselői és roma civil szervezetek vezetői a kiskunhalasi tájékoztató fórumra.

– Bő egy héttel ezelőtt jelentek meg az idei roma nemzetiségi pályázatok, és az a tapasztalatunk, hogy ezekkel kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel és sok segítségre van szükségük a roma szervezeteknek. Sok esetben vagy félreértés miatt rosszul adják be a pályázatokat, vagy olyasmire pályáznak, amire nem lehet. Azért, hogy kellő információhoz jussanak a különböző szervezetek, a halasi önkormányzat felvállalta egy tájékoztató fórum megszervezését, bízva abban, hogy minél többen eredményesen pályáznak – mondta el a tanácskozás elején Szűcs Csaba, Kiskunhalas roma ügyekért is felelős alpolgármestere.

– Az elmúlt két önkormányzati ciklusban a Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a települési önkormányzat összefogásának köszönhetően a halasi cigány nemzetiséget is érintően a leglátványosabb beruházások közé tartozik, hogy hetven önkormányzati lakást tudtak kívül-belül felújítani szegregátumokban, illetve veszélyeztetett városrészeken, ami nemcsak a vármegyében, de országosan is egyedülálló. Emellett olyan képzéseket tudtunk elindítani a városban, aminek köszönhetően a helyi munkaerőpiacon számtalan fiatal roma nő és férfi el tudott helyezkedni – összegezte nagy vonalakban az elmúlt közel tíz év eredményeit az alpolgármester, aki elmondta, hogy a beadott pályázataiknak csak a töredéke nyert, viszont így is jelentős fejlődést tudtak elérni Kiskunhalason.

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere köszöntőjében kiemelte, hogy pályázatok nélkül a települési önkormányzatoknak is nehéz működni, ezért igyekeznek minden pályázati lehetőséget megragadni. A pályázatok adminisztratív útvesztőjében sokszor nem könnyű eligazodni még meglévő szakmai háttérrel sem, ezért fontos, hogy az önkormányzatok segítsék a nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek munkáját, ha kell, hasonló szakmai fórumokkal.

– Ha lehet kérni, hogy az adminisztratív terheket általánosságban csökkentsék, azt mindannyian örömmel vennék – fogalmazta meg kérését a városvezető a Belügyminisztérium jelenlévő főosztályvezetője felé. A polgármester arra biztatta a jelenlévő roma önkormányzatok és szervezetek képviselőit, hogy éljenek a pályázatok lehetőségével, és ha valamiben elakadnak, kérjék bátran a szakminisztériumok, állami szervezetek és az önkormányzatok szakembereinek segítségét.

A szakmai fórumon Szelényiné Asztalos Erika, a Belügyminisztérium Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság Támogatás Irányítási főosztályvezetője adott általános tájékoztatást a roma szervezeteket érintő, január végén megjelent belügyminisztériumi pályázatokról. Négyszázezer és két és fél millió forint közötti összegekre pályázhatnak költségvetési támogatásra, a magyarországi roma nemzeti kulturális hagyományok ápolására, közösségi kapcsolatok és együttműködések kialakítása.

– Nagy változások történtek a kulturális, a táborozási és a pedagógus továbbképzési pályázatoknál – emelte ki a főosztályvezető, aki részletes tájékoztatást adott arról, hogy milyenek legyenek a jó pályázatok, mi az, amire nagyon oda kell figyelni a felhasználások és az elszámolások során, hogy később ne keletkezzen visszafizetési kötelezettség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában