Vádirat

2024.04.29. 10:25

Munkahelyi veszélyeztetés: Egy tizenöt éves, képzetlen fiút alkalmaztak Kecskeméten, durva baleset lett a vége

A Kecskeméti Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és gyermekmunka miatt vádat emelt két férfival szemben, akik munkaszerződés és munkavédelmi oktatás nélkül foglalkoztattak egy 15 éves fiút, akinek munkavégzés közben a kezei a flakonfúvó gép préspofái közé szorultak.

Baon.hu

A vád szerint a Kecskemét környéki cég műszakvezetője és telepvezetője 2021 márciusában, iskolaidőben, alkalmi munkavállalóként, gépkiszolgáló segédmunkás munkakörben műanyag flakonfúvó gépen foglalkoztatta a 15 éves fiút. A gyermek a műszakvezető hívására, a telepvezető szóbeli engedélye alapján kezdett el az üzemben dolgozni. A vádlottak tisztában voltak vele, hogy a fiú még kiskorú és orvosi alkalmassági vizsgálaton nem vett részt. A fiút a gép kezelésére sem oktatták ki megfelelően, ennek ellenére önállóan kezelte azt. A fiú az ötödik munkanapján, 2021. március 5-én délután benyúlt a flakonfúvó gép préspofái közé, amely összepréselte mindkét kezét.

baleset, veszélyeztetés, munkavégzés
Forrás: Magyarország Ügyészsége

A baleset következtében a fiú mindkét kezén maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett.

A veszélyes munkaeszköznek minősülő gép benyúlás elleni védelmet biztosító elektromos kapcsolói nem voltak bekapcsolt állapotban, ezáltal a gépen való munkavégzés fokozott veszéllyel járt, amiről a vádlottaknak tudomásuk volt.

A munkáltatók megszegték azt a szabályt, amely szerint a gépet csak felnőttkorú, arra megfelelően kioktatott személy kezelheti, aki egy éves – felügyelet mellett szerzett – gyakorlattal rendelkezik. A telepvezető a fiatalkorú munkavállaló foglalkoztatására előírt szabályokat is megszegte, mert 16. életévét be nem töltött kiskorút csak iskolai szünet ideje alatt lehet foglalkoztatni, továbbá nem biztosította az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit.

Az ügyészség mindkét férfit maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével, valamint gyermekmunka bűntettével vádolja és ezért velük szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában