Az Év embere

2024.02.09. 09:55

Szabó Attila: a megfelelően tartott állat szebbé teszi az életet

A Petőfi Népe és a Baon.hu keresi 2023 Év emberét. Ezúttal is olvasóink dönthetik el, hogy kik kapják a megtisztelő díjat. Cikkünkből Szabó Attilát, az Argos Állatvédelmi Egyesület alapítóját és vezetőjét ismerhetik meg.

Horváth Péter

Szabó Attila, az Argos Állatvédelmi Egyesület alapítója és vezetője

Szabó Attila az Argos Állatvédelmi Egyesület alapítója és vezetője. Immár 15 éve szívügye az állatvédelem, és a fiatalok szemléletformálása. Vallja, hogy a megfelelően tartott állat szebbé teszi az ember életét, míg a jó gazda az állatét. Ennek érdekében egész évben járja csapatával az ország oktatási intézményeit szemléletformáló kutyás állatvédelmi előadásaival, táborokat rendez, és kutyaiskolájában is segít felelős gazdivá válni.

– Hogyan érinti a vármegyei jelöltség?

– Nagyon jól esik, és az is, hogy rengeteg ismerősöm támogatását kapom visszajelzésként. Nagy erőt ad nekem, hogy ennyien mellettem állnak. Egyben egy kis megálló, hogy visszatekintsek arra, hogy honnan hová jutottam. Szerencsére nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk a gyerekektől, akiknek állatvédelmi órát tartunk, és a Lánchíd Általános Iskolában például tiszteletbeli örökös tagságot kaptam. Ez mind hatalmas élmény számomra.

– Ha már említette, hogy mekkora utat járt be: mi vezette oda, hogy állatvédelemmel foglalkozzon?

– Szobafestőként kezdtem dolgozni, majd vagyonőr voltam nagyon sokáig. De hosszú ideje vonzott az, hogy kutyákkal foglalkozzam. Egy menhelyen kezdtem önkénteskedni, majd elcsábítottak dolgozni. Egy kutyaiskola rendszeresen ellátogatott a menhelyre az örökbefogadós nyílt napokra bemutatót tartani, és náluk képződtem ki. Ezután alapítottam meg a kutyaiskolámat, immár 15 éve. Mindig kiálltam az állatok védelméért, és egyre fontosabbá vált a fiatalok szemléletformálása, mert ők a jövő gazdái. Az állatvédelmi előadások tevékenységünk legnagyobb részét teszik ki, egész évben járjuk az ország oktatási intézményeit óvodáktól a középiskolákig, ahol a kutyáink is jelen vannak, és előadást tartunk a gyerekeknek. Az anyagunkat saját magunk fejlesztettük és állítottuk össze. Nyári táborokat is tartunk gyerekeknek, ahol közeli kapcsolatba kerülnek az állatokkal, és egy-egy hétig a helyes állattartás alapjaival ismerkednek.

– Miért tartja fontosnak az állatvédelmet?

– Hisszük, hogy a megfelelően tartott állat sokkal szebbé teszi az ember életét, és mi is az állatét, ha kellő figyelmet fordítunk rá. Gyakran elmondom, hogy egyik állat sem csönget be sehova, hogy én itt akarok a mai naptól lakni, hanem az ember viszi haza őket, és az ember felelőssége lenne egész életen át felelősen tartani bármilyen állatot. Azt látom problémának, hogy sokan úgy vágnak bele az állattartásba, hogy nem megfelelően mérik fel a körülményeiket, és azt, hogy az állat mit kívánna meg, mik a szükségletei. Nem tudom elfogadni és megérteni azokat az embereket, akik a probléma megoldását abban látják, hogy kirakják az út szélére az állatot, nem törődve azzal, hogy mi lesz vele. Vagy nem ivartalanítanak, és kiteszik az utcára a nem kívánt szaporulatot. Nagyon sok gazdi keres fel problémás kutyájával, mi pedig megmutatjuk, hogy mi csúszott félre a nevelésében vagy tartásában. Mindig kiemeljük a gazdiknak, hogy milyen nagyra becsüljük őket azért, mert eljöttek a kutyaiskolába, és megoldást keresnek a problémára, nem mondanak le a kutyájukról.

– Úgy tudom, hogy több híresség is önök mellé állt.

– Igen, több nagykövetünk is van, akik ellátogatnak egy-egy előadásunkra vagy a nyári táborainkba, és eltöltenek egy napot a gyerekekkel. Nagyköveteink között van Nick Árpád erősember, Lengyel Tamás színművész, Vastag Tamás énekes, a Children of Distance együttes, a KTE futballcsapata, valamint Gelencsér Tímea és Balogh Szimóna.

 

Szavazzon az Év emberére!

Az online szavazás során február 14-én 10 óráig tudják olvasóink leadni a szavazatokat. Egy jelöltre egy napon egy e-mail címről csak egy szavazatot adhatnak le, de több jelöltre is szavazhatnak. A szavazási oldalon a szavazatszámok nem lesznek láthatók. A legtöbb szavazatot kapott jelölt nevét a szavazás lezárása után a baon.hu oldalon és a Petőfi Népében is közzétesszük.

Az Év emberére itt szavazhat! 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában