Felmérés

2024.02.05. 18:45

Most ön is szerepelhet a KSH statisztikájában

A Központi Statisztikai Hivatal egyik fontos feladata, hogy megbízható adatokat szolgáltasson a lakosság életkörülményeiről, fogyasztási szokásairól. A következő időszakban három felmérést végeznek majd, melyre a lakosság válaszait várják, önkéntes és anonim módon. A felvételbe kiválasztott háztartások postai úton, levélben kapnak felkérést az adatszolgáltatási lehetőségre.

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Életkörülmények

Az adatok gyűjtésének egyik eszköze az Életkörülmény-adatfelvétel, amely során negyedévente csaknem 6000 háztartást kérnek fel válaszadásra. A háztartások kiválasztása megalapozott matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen választott minta alapján történik. A mintába bekerült háztartások válaszaikkal hozzájárulnak a magyar háztartások fogyasztási szokásainak megismeréséhez, ezáltal segítik a döntéshozókat abban, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak. A kiválasztott háztartások a magyar társadalom egy-egy szeletét képviselik. Minél többen vesznek részt a felvételben, annál pontosabb képet kapunk a lakosság fogyasztásáról. 

Az Életkörülmények adatgyűjtés során ezekhez hasonló kérdésekre keresik majd a választ:

• Milyen gyakran, és hol vásárol?

• Milyen szolgáltatást vesz igénybe?

• Rendelkezik tablettel vagy éppen motorkerékpárral?

Miért érdemes részt venni benne?

• mert idejét 7500 forintos utalvánnyal köszönik meg

• mert információnyújtásával fontos társadalmi és gazdasági döntésekhez járulhat hozzá

• mert a válaszadás kényelmesen megoldható az otthonából online, de telefonon és személyesen is válaszolhat

Bővebb információ itt található.

Jövedelmek

A KSH az Európai Jövedelmi és Életkörülmény Adatfelvétele keretében évről-évre adatokat gyűjt a háztartások jövedelmi viszonyairól, életkörülményeiről, illetve egyéb jellemzőiről. Az adatfelvételt az Európai Unió valamennyi országában végrehajtják, egyrészt ugyanis ezek az adatok képezik az alapját az Európai Unió harmonizált, jövedelmekre és életkörülményekre vonatkozó statisztikáinak (EU-SILC), másrészt részletes információkat szolgáltatnak a háztartások életszínvonaláról. A felmérés adatai nélkülözhetetlenek a családokat, a munkavállalókat, a nyugdíjasokat és az egész lakosságot érintő fontos gazdasági döntések előkészítéséhez, valamint segítségükkel megismerhetjük a lakosság lakásjellemzőit, általános életkörülményeit.

A felmérés február 1. és április 15. között zajlik. A telefonon vagy személyesen válaszolók 2 000 forint értékű vásárlási utalványt kapnak. 

Bővebb információ itt található.

Munkaerő

A KSH-nak a munkaerő-felmérése a lakosság körében végzett reprezentatív adatgyűjtés. Ennek során az ország különböző területein, településein, véletlenszerűen kiválasztott címeken élő magánháztartásokat kérdeznek meg. Az általuk megadott információkat kizárólag statisztikai célokra használják. Ez azt jelenti, hogy a begyűjtött adatokat összesítve, bizonyos ismérvek (foglalkozás, háztartásnagyság stb.) szerint csoportosítva dolgozzák fel és publikálják.

A felmérés célja, hogy összehasonlításra alkalmas adatokat szolgáltasson az ország munkaerőpiaci helyzetéről, a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről, valamint a nyugdíjasok, a diákok és a gyermeket nevelők munkaerőpiaci jellemzőiről. 

Bővebb információ itt található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában