Kiskunfélegyháza

2024.02.09. 19:04

Móra Ferencre emlékeztek szülővárosában – galériával

Régi hagyomány Félegyházán, hogy emléknapokat tartanak Móra Ferenc halálának évfordulója alkalmából szülővárosában. Félegyháza díszpolgára 90 éve, 1934. február 2-án halt meg. A szomorú jubileum okán több napon át, több programmal is igyekeztek felidézni az író emlékét félegyházi tisztelői, akik koszorút helyeztek el az író Daru utcai, Móravárosi és Móra téri szobránál. A városi könyvtárban Móra műveket olvastak fel az általános iskolás diákok, valamint a félegyházi civil szervezetek képviselői.

Vajda Piroska

Múltidéző címmel irodalmi estet tartottak a könyvtárban

Fotó: Vajda Piroska

A Móra Ferenc Közművelődési Egyesület az emléknapok keretében szavalóversenyt is hirdetett az alsó tagozatos diákoknak, akik a Sétálni megy Panka című verseskötetből választott művel nevezhettek. A verseny győztese Horváth Zoltán, a Constantinum Móra Ferenc Általános Iskola diákja lett. Második helyen Kővágó Tamara, a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola tanulója, harmadik helyen Bálint Sára, a Platán Utcai Általános Iskola, diákja végzett. 

Az emléknapok programjai csütörtökön irodalmi esttel zárultak a városi könyvtárban, ahol Fekete János helytörténész 2021-ben megjelent Múltidéző című könyvéből, Mórához kötődő írásaiból idéztek a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület irodalmi szekciójának tagjai: Kapus Béláné, Fekete Beatrix, dr. Luchmann Zsuzsanna, Seres Judit, Tóth Istvánné és Szűts Tamás. 

Móra Emlékévet ünnepelnek

Ebben az évben fonódik egybe Móra Ferenc halálának 90., születésének 145., Móra István születésének 160., és Móra László halálának 80. évfordulója, ezért az önkormányzat 2024-et Móra Emlékévnek nyilvánította. A kezdeményezés célja, hogy a helyi közművelődési intézmények, iskolák vezetői, civil szervezetek az év során rendezendő programokkal közelebb hozzák a Móra-család irodalmi örökségét a mai nemzedékhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában