Szakmai tanácsadó testület

2024.02.19. 20:20

Meghatározó szerepe van Kecskemét arculatának formálásában a Tervtanácsnak – galériával

Hétfőn átadta a kecskeméti Tervtanács tagjainak megbízólevelét Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a városházán.

Horváth Péter

Immár 16 éve működik a Tervtanács, ami rendszeresen újra és újra megbízza tagjait, illetve új tagokkal is bővít, ahogyan ez hétfőn is történt

Fotó: Bús Csaba

A Tervtanács olyan építészekből álló szakmai tanácsadó testület, amit a polgármester bíz meg azzal, hogy az építészeti terveket, folyamatokat vizsgálja, hogy azok megfelelnek-e az általános elvárásoknak és Kecskemét építészeti hagyományainak – magyarázta Öveges László városi főépítész, a Tervtanács vezetője. Mint fogalmazott, egy ilyen város nem engedheti meg magának, hogy az építészeti kérdésekben fontos javaslatokkal élő testület ne működjön a megyeszékhelyen. Immár 16 éve működik a Tervtanács, ami rendszeresen újra és újra megbízza tagjait, illetve új tagokkal is bővít, ahogyan ez hétfőn is történt: két új tag megbízólevelét adta át a polgármester. Öveges László kiemelte, hogy a tanácsban nagy tapasztalattal bíró, a tervezésben jártas építészek dolgoznak.

A főépítész arról is beszélt, hogy az Országos Tervtanács kecskeméti tervekkel kapcsolatos döntést is hoz. A tervezők szinte minden esetben kikérik a helyi Tervtanács véleményét, így országos szinten ennek ismeretében képviselik a helyi szakmai közösség véleményét. A tanács folyamatosan foglalkozik olyan kérdésekkel, mint például a színház és a Kada Elek iskola bővítése, illetve a Rudolf laktanya megújításával. Ezenkívül fontos feladatuk a városban építendő társasházak terveinek megvitatása, hiszen ezek jelentősen formálják Kecskemét arculatát.

A megbízólevelek átadása előtt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, hogy alpolgármesterként és polgármesterként 14 éve vesz részt a tanács munkájában. Ez idő alatt teljesen átalakult a város arculata, és mindenkor különösen számít a testület segítségére a városépítő munkában. Kiemelte, hogy a Tervtanács mindvégig előrevivő javaslatokkal élt az arculati kérdéseket illetően, ennek is köszönhető, hogy ilyen híre lett a megyeszékhely településképének, ami több elismerést is kapott az utóbbi időben. Azt is hangsúlyozta a polgármester, hogy ezzel a városépítő munkában partnerségen alapuló módon, karakteresen és stílusosan működik közre a testület, közösen történelmet írva. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában