Kecskemét

2021.07.13. 06:55

Még kérdéses, hogy lesz-e teniszakadémia a Rudolf laktanyában

A volt Rudolf laktanya is szóba került a legutóbbi kecskeméti testületi ülésen, ugyanis kiderült, a Kada iskola elhelyezéséhez szükséges épületek közül kettőt nem lehet felújítani a kinézett pályázatból, de ez a jelek szerint nem lesz gátja a munkálatoknak. Az egyelőre kérdéses, hogy a rendelkezésre álló forrásból megvalósítható-e az ide tervezett teniszakadémia.

Hraskó István

A volt Rudolf laktanyában lassan elkészül az új család- és gyermekjóléti központ

Fotó: Hraskó István

Mint ismert, a város a Kodály Intézet bővítése miatt a Kada Elek iskolát a volt Rudolf laktanyába költöztetné, ahol a volt törzsi, tiszti, altiszti és három legénységi épületben kapna helyet, miután felújították őket. A munka nagy részére a Modern Váro­sok Program biztosít forrást, a tiszti és az altiszti lakházat viszont a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből kívánta a város felújítani. Egészen eddig, ugyanis kiderült, hogy a TOP felhívása szerint oktatási intézményeket nem lehet fejleszteni ebből a programból, így a városnak ettől a két támogatási szerződéstől el kell állnia.

Balogh Zoltán, a fejlesztéspolitikai osztály vezetője arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a két pályázat összesen 1,9 milliárd forintos fejlesztés lett volna. Hozzátette, ez a pénz nem vész el, más forráshiányos projektekre fel lehet használni, így a Hetényegyházát a 445-ös útba (és ezáltal az autópályába) bekötő út és a Károly Róbert körút megépítésére, valamint a szociális városrehabilitációra. A leendő iskolaépületek felújításából kieső majd kétmilliárd forint pótlása érdekében az önkormányzat a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosához fordult, az elvi döntés meg is született, hogy hazai forrásból biztosítják a szükséges pénzt, a kapcsolódó kormánydöntések előkészítése folyamatban van.

Balogh Zoltán azt is elmondta, az önkormányzatnak a kapott előlegeket kell visszautalnia, valamint 27 millió forint volt eddig az előkészítés költsége, amely a projektmenedzsmentre, valamint megvalósíthatósági tanulmányra, költség-haszon elemzésre ment el. Ezeket a dokumentumokat azonban az önkormányzat a volt laktanya fejlesztése során még tudja majd használni – jelentette ki Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Hozzátette: a kivitelezésre irányuló közbeszerzéshez már kaptak előzetes árajánlatot.

A volt Rudolf laktanyában lassan elkészül az új család- és gyermekjóléti központ, mely három szomszédos és fedett átjáróval összekötött épületben kap majd helyet 1300 négyzetméteren.

Minderre 508 millió­ forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el a város még egy 2016-os pályázaton. Ebből a Széktói Stadion szomszédságában a volt altisztképző, valamint a zuhany-mosókonyha épülete az örökségvédelmi szempontoknak megfelelően teljesen megújult, a két épület között elhelyezkedő, romos, egykori zárt kispuskalőtér pedig újjáépült és kibővült.

Szemereyné Pataki Klaudia arról is beszélt, hogy megérkeztek a honvédelmi sportközpont tervei is, ezekkel az októberi ülésén foglalkozik majd a testület. Ha az összes felsorolt beruházás megvalósul, még két nagy lovardát és hat istállót kell majd hasznosítani a volt laktanyában. Tavaly szeptemberben jelentette be Lázár János, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke, hogy tíz-tizenöt teniszpályát is kialakítanának itt, és Szávay Ágnes visszavonult teniszező vezetésével akadémia indulna.

A polgármester most elmondta, 1,7 milliárd forintot hagytak jóvá erre, megvizsgálják, hogy ennyiből – a műemlékvédelmi előírásokat is figyelembe véve – megvalósítható-e az akadémia, ha nem, akkor Homokbányát fogja javasolni alternatív helyszínként.

A volt Rudolf laktanyában lassan elkészül az új család- és gyermekjóléti központ
Fotó: Hraskó István

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában