Kalocsa/Dunapataj

2024.02.08. 21:26

Horgászatra csábít a február eleji tavasz

Február első napjaiban még igencsak a 2024. évi horgászszezon legelején járunk, hosszú az idő még április-májusig, hogy a már jobb, tavaszias időben kellemes órákat töltsünk a vízparton, de ez az idén másképp van! Az elmúlt hétvége óta tartó szokatlanul meleg időjárás még azok horgászszenvedélyét is felébresztette, akiknél nem alakult ki az a komoly függőség: ha esik, ha fúj, ők bizony horgásznak!

Zsiga Ferenc

A Szelidi-tó partját sűrűn látogatják a horgászok

Fotó: Zsiga Ferenc

 Számukra ezúttal nem szab más határt, mint hogy kézbe vegyék az idei évre szóló állami horgászjegyet és fogási naplót, valamint a választott vízre szóló területi horgászengedélyt. Ezt azonban a szokásos eljárásrend szerinti ügyintézés előzi meg. 

– Így év elején szokatlanul nagy a roham az irodánkban – mondta  a Dunapataji Horgászegyesület, majd a Kalocsai Horgászegyesület ügyintézője, miután a sokadik horgásznak – szerencsére a tavalyi áron - nyújtotta át a fentebb írt engedélyeket. Az elmúlt hétvége óta a Szelidi-tó partját – nem mindig eredmény nélkül – sűrűn látogatják a horgászok. 

Fotó: Zsiga Ferenc

A napokban a horgászberkekben futótűzként terjedt a hír, hogy a Szelidi-tónál, múlt vasárnap, erős szélben, az északi part egyik horgászhelyén 21 darab pontyot fogott az egyik kalocsai horgász. Igaz, a mellette jobbról és balról ülőknek egyetlen kapása nem volt. – Könnyű szereléssel, kis horoggal úgy 30-40 méterre a meder irányába dobtam, csalinak pufókát és csemegekukoricát tűztem a horogra. A halak ilyenkor télen bandákba járnak, egy ilyen kompániára akadhattam – mondta el Sánta Gábor (Szancsó), mert ő volt a szerencsés.

Fotó: Zsiga Ferenc

A Vajas kalocsai szakaszán, a „kobolyánál” horgászók egyike azt az élményét osztotta meg velünk, hogy február 5-én, erős etetés után több keszeget és törpeharcsát akasztott, majd egyszercsak egy „úgy szemre négy kiló fölötti behemót pontyot”, de sajnos szákolás közben elveszítette. Ezt viszont már megszokta, mert a komolyabb halakkal vívott küzdelemben rendszerint alulmarad; de sebaj, számára a vasárnapi akció azért még egy jó ideig emlékezetes marad – mesélte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában