Kecskemét

2024.02.16. 20:24

A véletlen ihlette a képregényeket a Katedra iskola pályázatán – galériával

Kecskeméten a Katedra Általános Iskola és Középiskola évtizedek óta meghirdeti képregény pályázatát. Idén hét iskolából ötven alkotás érkezett. A kiállítással egybekötött eredményhirdetést pénteken tartották meg.

Sebestyén Hajnalka

Díjazták a tehetséges képregényrajzolókat

Fotó: Bús Csaba

A megnyitó a katedrás diákok műsorával indult, a zenei blokkot egy szavalat követte. Az iskola minden évben más-más témában várja az alkotásokat, az idei mottónak a Véletlent választották. Technikai megkötés nem volt, bármilyen kézi- és gépi technikában lehetett alkotni. A beérkezett pályaművek között volt grafika, tollal, ceruzával, filccel és digitális technikával készült kép, valamint akvarell.

Ahogyan a megnyitón is elhangzott: a képregény a 9. művészeti ág, komoly gondolatok átadására alkalmas, akárcsak a többi terület. Sajátos hangulata van. Az alkotások megszólítják a nézőt, képet adnak a fiatalok gondolkodás módjáról.

A képregénypályázat fő szervezője, Kun-Sebők Kata, a Katedra művésztanára elmondta: idén hét iskolából ötven alkotást kaptak. A technikai kivitelezés nagyon sokszínű volt. A zsűritagokkal együtt nagyon meglepte őket, hogy mennyire sokféleképpen dolgozták fel a Véletlen témakört a fiatalok. 

A zsűri az értékeléskor figyelembe vette a történet eredetiségét, a vizuális kifejezést, értékelték a humort és a különleges gondolatokat. 

A kiállítást idén is prof. dr. Király László, a Katedra Alapítvány Felügyelőbizottságának elnöke nyitotta meg. Elmondta: mindig hatalmas öröm számára e feladat, melyre immár 20. alkalommal kérték fel. Az első alkotók mára dolgozó felnőttek, többen már saját tanítványaikat készítik fel erre a pályázatra. Hozzátette: az alkotók közül nem mindenki választja a művészi pályát, de ez a pályázat akkor is örök emlék marad a számukra. 

A köszöntő után Király László, Kun-Sebők Kata és Kőrös Sára művésztanár együtt adta át a díjakat. 

A következő eredmények születtek: 

Az általános iskolai kategóriában az alsósoknál: 1. díjat kapta Kun Abigél (4.o., Béke Általános Iskola, felkészítő tanár: Kun-Sebők Kata), 2. díjat Tarnói Csenge (3. o., Ménteleki Általános Iskola, felkészítő tanár: Gere Hedvig), 3. díjat Makra Felícia (4. o., Ménteleki Általános Iskola, felkészítő tanár: Gere Hedvig). A különdíjat Obi Chidinnma Sandra vehette át (3. o., Ménteleki Általános Iskola, felkészítő tanár: Gere Hedvig).

A felső tagozatosoknál: 1. helyen végzett Kéri Borbála (8. o., Ménteleki Általános Iskola, felkészítő tanár: Gere Hedvig), 2. helyezést megosztva kapta Acsai Fehér Lenke (Ménteleki Általános Iskola, felkészítő tanár: Gere Hedvig) és Vértesi Dóra (Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskol, felkészítő tanár: Koczkáné Sárközi Ilona). 3. díjat Simola Szófiának ítélték oda (8. o, Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola, felkészítő tanár: Koczkáné Sárközi Ilona). Különdíjban részesült Munkácsy Boglárka (Béke Általános Iskola, Felkészítő tanár: Bereczki Károlyné). 

A középiskolások kategóriájában: 1. helyezést ért el Csollár Imre (11. o., Kandó Kálmán Technikum, Felkészítő tanár: Lukács Gyöngyi), 2. helyezést Timkó Vanda (11. o, Kandó Kálmán Technikum, felkészítő tanár: Szikora Imre), 3. helyezést Trecskó Brigitta (12. o, Kandó Kálmán Technikum, felkészítő tanár: Szoboszlay Eszter). Különdíjat Rádi Norbertnek ítélték oda (9. o., Kecskeméti Szakképzési Centrum Fazekas István Szakiskola). 

A pályázatnál idén is külön értékelték a Katedrás diákok alkotásait. Az 1. díjat megosztva kapta Nagy Patrik (1/13m) és Kócs Vivien (10 m), a 2. díjat Benedek Luca (10 m), a 3. díjat Ráti Zsófia (10 m). Különdíjban részesült Horváth Gréta (9. o.), Tóth-Pócs Panni (9 m). A diákokat Lovas Ádám készítette fel. Továbbá különdíjat érdemelt ki Novák Nelli (11 m, felkészítő tanár: Zsolczai Balázs). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában