Táncmulatság

2024.02.05. 16:44

A Svábbál a bajai intézmény legnagyobb ünnepe – galériával

Mintha az időjárás és a naptár nem ugyanazt mutatta volna, hiszen szinte tavaszi időjárásban érkeztek a vendégek a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ (MNÁMK) szokásos Svábbáljára szombaton este. Beszédet mondott Peter Stübler, az MNÁMK intézményvezetője. Üdvözölte a vendégeket, köztük Dr. Maruzsa Zoltán államtitkárt, Zsigó Róbert országgyűlési képviselőt, Nyirati Klára polgármestert és Egri Miklós kuratóriumi elnököt.

Márton Anna

A Svábbál minden évben az intézmény legnagyobb ünnepe.

Fotó: Beküldött fotó

– A Svábbál minden évben intézményünk legnagyobb ünnepe. Találkozások helyszíne, identitásunk szimbóluma. Az MNÁMK olyan külföldi német iskola, amely hidakat épít különböző országok, emberek, nyelvek és kultúrák között. Sikerünk kulcsa abban rejlik, hogy nem feledjük, honnan érkeztünk. Nagy öröm számomra, hogy ilyenkor visszajönnek régi diákok, találkoznak jelenlegi tanulóinkkal, de köztünk vannak olyan bajai polgárok is, akik számára szintén kiemelt jelentőségű esemény az MNÁMK-s Svábbál. Nagy nap ez a város életében is – mondta Peter Stübler.

Ezután Egri Miklós kuratóriumi elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Szauter Terézia fenntartói megbízott, a nyitóműsor szervezője ismertette a bál programját. Felkonferálta az MNÁMK leendő, jelenlegi és egykori diákjaiból álló, mintegy 100 tagot számláló tánccsoportjának produkcióját. A húsvétváró negyvennapos böjt előtt három napig tartó táncmulatság zárta a farsangot a sváb falvakban. Ennek hangulatát, vidámságát, a magyarországi németek táncait varázsolták a parkettre. A különböző korosztályok koreográfiáit a tánccsoportok vezetői állították össze, a zeneszámok harmóniájáért, a harmonikakíséretért és az egész est szervezéséért Emmert József felelt.

– Az idei bál különlegességét az adta, hogy sok MNÁMK-s szülő – az 1.b osztály teljes szülői közössége – gyermekeikkel együtt vett részt a bálon. A kicsik számára egy gyermeksarkot rendeztek be a szervezők. Hiszen a hagyományt, a táncokat, a közös ünneplés szépségét nemcsak tanórákon fontos tovább adni, hanem a hagyományt élni kell. A vendégeket érkezéskor a Neun Branauer Musikanten fúvós együttes fogadta. A kiváló báli hangulatról az UnterRock zenekar, a finom vacsoráról a Malom Étterem gondoskodott. Az est folyamán értékes tombolanyeremények találtak gazdára. A mulatság hajnalban ért véget. A bált egy hamisítatlan sváb mars, és az ilyenkor elmaradhatatlan MNÁMK-induló zárta. Folytatás 2025 februárjának első szombatján lesz – tájékoztatta hírportálunkat Fiedler Antal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában