Esemény-sorozat

2024.01.21. 14:30

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét a halasi templomokban is

A keresztények egységéért meghirdetett kezdeményezés középpontjában idén az egység, megosztottság, és a szeretet-gyűlölködés ellentétpár áll. A héten világszerte együtt imádkoznak a különböző felekezetű hívek. Kiskunhalason az esemény-sorozat megnyitója január 21-én, vasárnap este 18 órakor lesz a református imaházban 18 órakor, ahol Bocskorás Bertalan református lelkész hirdet igét, a liturgiát Seffer Attila római katolikus plébános vezeti.

Pozsgai Ákos

A képen Bocskorás Bertalan református lelkész látható a tavalyi ökumenikus imahét rendezvényén

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az eseményt szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) elnöksége 2017-ben elfogadta, hogy az ökumenikus imahét országos nyitó istentiszteletének vasárnapja az üldözött keresztényekért való imádkozás vasárnapja is legyen. Ezen a vasárnapon mind a katolikus egyházközségek, mind az ökumenikus tanácshoz tartozó tagegyházak gyülekezetei az istentiszteleteken az üldözött keresztényekért is imádkoznak szerte a világban.

– Az ökumenikus imahét idei bibliai mottója Lukács evangéliumában található: „Szeresd az Urat, a te Istenedet… és felebarátodat, mint magadat.” A középponti evangélium az egység-megosztottság és a szeretet-gyűlölködés ellentétpárjait állítja elénk, de az irgalmas szamaritánus példázatából következik a vendéglátás fontossága is – írta közös közleményében a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és az eseményt szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa.

Kiskunhalason január 21. és 28. között minden nap este 18 órakor kezdődnek az ökumenikus imahét programjai. Január 21-én, vasárnap a református imaházban, a nyitórendezvényen igét hirdet Bocskorás Bertalan református lelkész, liturgiát vezet Seffer Attila római katolikus plébános. Január 22-én, hétfőn a baptista templomban igét hirdet Kisjuhász Tibor római katolikus pap, liturgiát vezet Ficsor Tamás. 

Január 23-án, kedden a baptista templomban igét hirdet Bocskorás Enikő református lelkész, liturgiát vezet Friebert Tibor baptista lelkész. Január 24-én, szerdán a katolikus közösségi házban igét hirdet Damásdi Péter ifjúsági lelkész, liturgiát vezet Gyirán Péter iskolalelkész. Január 25-én, csütörtökön a református imaházban igét hirdet Honti Irén evangélikus lelkész, liturgiát vezet Bocskorás Enikő református lelkész. Január 26-án, pénteken az evangélikus imaházban igét hirdet Friebert Tibor baptista lelkész, liturgiát vezet Honti Irén evangélikus lelkész. Január 27-én, szombaton a katolikus közösségi házban igét hirdet Gyirán Péter iskolalelkész, liturgiát vezet Kisjuhász Tibor római katolikus pap. Január 28-án, vasárnap a református imaházban igét hirdet Seffer Attila római katolikus plébános, liturgiát vezet Bocskorás Bertalan református lelkész.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg világszerte, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és akkor még csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. Az eseményre 1968 óta készítenek imafüzeteket, amelyeket elküldenek a világ minden tájára, hogy azokat a helyi nyelvekre lefordítsák. Az esemény több évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon is. Az ez évi esemény anyagát az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus tanács készítette, a végső szöveget pedig az Egyházak Világtanácsa Hit- és Egyházszervezet Bizottsága és a Vatikán Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanácsa által létrehozott nemzetközi bizottság tagjai hozták létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában