Kecskemét

2024.01.26. 10:28

Pintér Józsefre emlékeztek a népkonyha szegényei – galériával

Idén lesz tíz éve, hogy Pintér József keceli vállalkozó, a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ népkonyhájának kezdetektől fogva első számú támogatója elhunyt. Erre emlékezve a népkonyha vezetősége és gondozottjai csütörtökön együttesen hajtottak fejet Pintér József emléktáblája előtt.

Sebestyén Hajnalka

Pintér József, keceli vállalkozó volt a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ népkonyhájának első számú támogatója

Fotó: Beküldött fotó

A megjelenteket Farkas Pál, a Wojtyla Ház programszervezője köszöntötte, majd ismertette Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, tanácsnok asszony levelét. – A Jóisten tudja, hogy a Pintér Művek tulajdonosa mennyi jót és szeretetet adott Önöknek. Pintér Józsefet nemcsak Kecelen, Kecskeméten, Bács-Kiskun megyében, de az országban is nagyon sokan ismerték, tisztelték. Ő valóban óriásit alkotott. Ismert volt karitatív munkájáról, az emberek tiszteletéről, munkatársai szeretették és tisztelték. Ezért van az, hogy hosszú évek óta mindig szeretettel és tisztelettel emlékeznek rá – fogalmazott írásos üzenetében Lévai Jánosné. 

A gondolatsort Jánosi István tanácsnok folytatta az emlékező ünnepségen, méltatva a Pintér József meghatározó szerepét a Wojtyla Barátság Központ mindennapi életében, példaértékűnek minősítve a családtagok karitatív jellegű helytállását, önzetlen áldozatvállalását.

Ezt követően Farkas Pál dióhéjban összefoglalta a Pintér Művek alapítójának életútját. Kiemelte: magánvállalkozását, a Pintér Műveket 1978-ban alapította. Cége megrendeléseket kapott egyebek között a NASA-tól, a Boeingtől, a NATO-tól és a Paksi Atomerőműtől is. A vállalkozás fő profilja ipari robotok, atomerőművi berendezések, speciális gépek, alkatrészek és célgépek, precíziós termékek előállítása. Magyarországon a Pintér Művek széles alvállalkozói hálózatot tart fenn, amely a központi üzemen kívül közel ezer embernek ad munkát.  

Pintér József a gyár melletti területen 1997-ben haditechnikai parkot hozott létre. Legalább 150 magyarországi elsőséget mondhat magáénak, így például ő volt az első magyar kapitalista, az első vállalkozó, ő kapta az első adószámot és ő volt az első magánember, aki Magyarországon helikoptert vásárolt. 

Az ünnepség keretében megkoszorúzták az épület falán található emléktábláját. Az ünnepség a népkonyha ebédlőjében folytatódott. Oskolás János, a sorsközösség háziköltője felolvasta Pál napra írott verseit. Végül a Pintér család százhúsz adag palócgulyást és meggyes-kakaós kalácsot osztott ki a szegények között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában