Beruházás

2024.01.04. 13:44

Milliárdokból építették ki a szennyvízhálózatot Szeremlén és Bátmonostoron

Megvalósult egy közel négymilliárd forintos szennyvízprojekt Bátmonostor és Szeremle településeken. A beruházás magába foglalja a két településen a szennyvízhálózat kialakítását és egy szennyvíztisztító telep építését. A projekt a Környezeti és Energia Hatékonysági Operatív Program keretében valósult meg, Európai Uniós társfinanszírozásban.

Márton Anna

Közel négymilliárd forintos szennyvízprojekt valósult meg Bátmonostoron és Szeremlén

Fotó: Beküldött fotó

A projekt 2022 nyár végén kezdődött és 2023 ősszel zárult. A teljes beruházás közel másfél évet vett igénybe. A szennyvízberuházásról Varga György és Béleczky Mihály polgármesterek tájékoztatták hírportálunkat. A terv az volt, hogy a tisztított szennyvíz a Duna mederbe kerüljön, ezért úgy alakították ki a rendszert, hogy Szeremle közigazgatási területén építették meg a szennyvíztisztító telepet.

A projektnek köszönhetően Szeremlén minden vízbekötéssel rendelkező háztartáshoz kiépítésre került a rákötés lehetősége. Varga György polgármester kiemelte, hogy a lakosok nem kötelesek rákapcsolódni, de a hajlandóságuk több oldalról megtámogatott, egyrészt van, ahol a saját szennyvízgyűjtő akna már olyan állapotban van, hogy annak a kicserélése többe kerül mint egy rákötés. Másrészt a talajterhelési díj bevezetését követően, azoknak ugyanis, akik nem kötöttek rá a szennyvízhálózatra, fizetniük kell ezt a díjat, az elhasznált vízmennyiség után.

Varga György polgármester hangsúlyozta: a szennyvízcsatorna kiépítése biztosítja, hogy már nem terhelik tovább a környezetet vegyszerekkel. 

Szeremlén jelenleg több mint 200 háztartás rákötött a rendszerre.

− Egy olyan nagy beruházás után vagyunk mindkét településen amely leginkább a víz, a villany és a gáz bevezetést követően talán így teszi teljessé ennek a falunak a komfortfokozatát, és az itt élők elmondhatják, hogy minden olyan szolgáltatáshoz hozzá jutnak, amihez a városi ember is hozzá tud jutni. Vannak nyilván mindig viták arról, hogy kellett-e ez vagy nem kellett, de én azt gondolom, hogy a jelenlegi vízgazdálkodás szempontjából mindenképpen egy fontos és előre mutató beruházáson vagyunk túl − fogalmazott Varga György polgármester a projekt zárórendezvényén. 

A beruházás legfontosabb üzenete a jövő számára szerinte, hogy élhetőként megtartsák a települést a gyermekeiknek, unokáiknak. − Hiszen arra sosem gondolunk, hogy miközben egyre több vegyszert használunk a hétköznapokban a saját háztartásunkban, ez igaz ipari méretekben is, ezek a vegyszerek mind-mind beszivárognak abba a talajvízbe, amelyet egyébként nagyon fontosnak tartunk az élelmiszer-termelés szempontjából az öntözéshez. Éppen ezért azt gondolom, hogy ez a beruházás ebben a tisztább létben ad nekünk egy lehetőséget, és erre így kell tekintenünk − mondta Varga György Szeremle polgármestere.

Varga György köszöntötte a projektzáró eseményen a résztvevőket és ismertette a beruházás részleteit
Fotó: Márton Anna

Bátmonostoron már évek óta szerették volna megoldani a szennyvízberuházást, de köztudott, hogy a kétezer fő alatti települések nem indulhattak önállóan a hálózat kiépítésére kiírt pályázaton, így kerültek a Szeremle agglomerációs projektbe. A projekt keretén belül pályáztak a Fejlesztési Minisztériumban. A két település megnyerte a közel 4 milliárd forintos pályázatot.

Béleczky Mihály, Bátmonostor polgármestere a baon.hu-nak hangsúlyozta, hogy 1,9 milliárd vagyongyarapodást tudhat magáénak a település ezzel a projekttel. − Nagyon-nagy segítség ez a településnek, hiszen bár Bátmonostor nem az alacsonyan fekvő települések közé tartozik, de vannak olyan ingatlanok, ahol hetente kellett szippantani a szennyvizet. Azt gondolom jelentős ez a szennyvízberuházás abból a tekintetből is, hogy meg tudjuk óvni a talajvizünket. 

A településünkön 2022 májusában indult a beruházás kivitelezése, és 2023. november 30-án fejeződött be. 

Akkor ért véget a szennyvíztisztító telep próbaüzeme. Onnantól teljes kapacitással tud működni, és természetesen engedéllyel is rendelkezik. Ezúton köszönöm a lakosság türelmét, mert sokszor fel volt túrva az utca, de megértőek voltak − mondta Béleczky Mihály polgármester. 

A településen az adatok szerint 741 ingatlan van, jelenleg az ingatlanok közel 40 százaléka már rákötésre került a szennyvízhálózatra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában