Koszorúzási ünnepség

2024.01.26. 17:44

Megemlékezést tartottak a Jókai-emléktáblánál Kecskeméten – galériával

A Katona József Emlékház baráti köre és a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület idén is megrendezte hagyományos Pál-napi megemlékezését és koszorúzási ünnepségét a Jókai-emléktáblánál Kecskeméten.

Lizik-Varga Katalin

Az előadást követően koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Jókai emléktáblánál.

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Az emléktáblával megjelölt helyen élt egykor Gyenes Mihály családja, 1842 és 1844 között pedig itt lakott a Kecskeméten tanuló Jókai Mór is. Az ő baráti köréből többek között Petőfi Sándor is a ház vendégei közé tartozott. A költő Pál-napkor című versét a Gyenes-házban, Gyenes Pál névnapján tartott összejövetel ihlette.

A megemlékezés első felében Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus tartott előadást, melyben Petőfi Pál-napkor című, Kecskeméten írt versének helytörténeti hátterével ismertette meg a közönséget. Az előadást követően koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a Jókai-emléktáblánál.

Gyenes Mihály testvére halála után vette magához és nevelte fel annak fiát, Gyenes Pált. Az alkalmon Gyenes Pál egyik dédunokája, Gyenes Géza mondott beszédet, melyben Gyenes Pál és Jókai barátságáról, valamint Petőfiről is szólt. Gyenes Pál, az ismert városszépítő Gyenes Mihály nevelt gyermeke volt. Gyenes Mihály testvére halála után vette magához és nevelte fel annak fiát. Üknagyapánk, Gyenes Mihály mérnök, ügyvéd, Kecskemét aljegyzője ebben az épületben 1842 és 1844 között szállásadóként látta vendégül Jókai Mórt – mesélte. Hozzátette, hogy Jókai mindig jó szívvel emlékezett vissza a Gyenes házban eltöltött időkre.

Gyenes Géza arról is beszélt, hogy Gyenes Pál nem csupán diáktársa, hanem jó barátja is volt Jókainak. Mint mondta, sajnálatos módon 1877-ben Gyenes Pál életének egy tragikus eset vetett véget. Egy tetten ért orvvadász közelről lelőtte. Gyenes Pál hat gyermeket hagyott akkor hátra. Gyermekei és unokái is sokat tettek azonban Kecskemétért. Egyik fia, Gyenes Mihály cukrászdát nyitott a városban, melyet később a gyermekei üzemeltettek. 1949-ben a Gyenes-cukrászdát államosították, bezárták, majd Nefelejcs néven működtették tovább, de Gyenes Géza szerint az emberek nagyon kedvelték régi cukrászdájukat, így továbbra is azt mondták: megyek a Gyenesbe. Gyenes Pálnak ma 45 leszármazottja él, köztük a sokak által ismert neves kecskeméti kertészek is.

Székelyné Kőrösi Ilona véleménye szerint a jelenlegi emléktábla hiányos, hiszen csak arra utal, hogy Jókai 1842 és 44 között itt élt, de nem említi sem Petőfi, sem Gyenes Mihály nevét. Ezért mint mondta, egy új emléktáblára lenne szükség. Az ötletet a Gyenes-család nevében Gyenes Géza is támogatta. Hangsúlyozta, hogy a megvalósítást a család akár anyagilag is támogatná.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában