Közlekedés

2024.01.14. 13:05

Kecskeméten is tesztelik majd az új hidrogénbuszt

Január első hetében hidrogénbusz mintaprojekt indult Debrecenben. A hidrogénbusz több magyar várost is megjár majd egy év alatt. A cívis várost követően Miskolcon, Kecskeméten, Kaposváron, Zalaegerszegen és Győrben lehet majd ingyenesen kipróbálni, minden városban kétszer négy héten keresztül. A tesztüzem egy évig tart.

Tapodi Kálmán

Egy évig tart majd a hidrogénbuszok tesztüzeme

Fotó: DKV Debreceni Közlekedési Zrt.

A 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú Solaris Urbino 12 electric H2 február 1-ig közlekedik a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. menetrend szerinti vonalain. A jármű hidrogén üzemanyagcellája elektromos áramot termel, amely a jármű villanymotorját hajtja. A busz csupán vízpárátbocsát ki, ami az üzemanyagcellában lezajló hidrogén-oxigén reakció végterméke. A mintaprojekt során 200 km-es napi futásra lett kialakítva az ellátási rendszer, ami a városi közösségi közlekedésben való teszteléshez messzemenően elegendő – olvasható a novekedes.hu cikkében.

A Solaris hidrogénbusz üzemanyagellátását a Messer Hungarogáz biztosítja a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt kísérleti projektjében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában