Szabadszállás

2024.01.03. 10:45

Ismét részvételi csúcs a Téli Strázsa túrán – galériával

Jubileumi, vagyis tizedik Téli Strázsa túráját szervezte meg az elmúlt év zárásaként a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete ezúttal ismét a korábbi megszokott helyszínen, az Izsákhoz tartozó Vadas területén.

Gulyás Sándor

Több, mint hétszázan regisztráltak a túrára, a választható távokat 685-en teljesítették

Fotó: Beküldött fotó

Szokatlan képet mutatott a korábban gyönyörű fenyvesekkel borított erdő, hiszen a tervszerű erdőgazdálkodás eredményeként hatalmas területeken termelték ki a szakemberek a fákat, szedték ki a tuskókat, előkészítve az új telepítés fogadására, melynek eredményeként helyenként „holdbéli” táj fogadta a látogatókat. A tervezett rajt előtt fél órával már gyülekeztek a túrázók, de az átszervezett regisztrációs rendszer és a segítők is jól állták a sarat. 

– Némi fennakadást okozott, hogy a szokásos 20-25 százalékos helyszíni nevezési arány közel 50 százalékra emelkedett, de igyekeztünk úrrá lenni a helyzeten, melynek eredményeként gördülékenyebbé vált a regisztráció és a túra során az ellátás is. A több vármegyére kiadott riasztás ellenére a rajtnál szikrázó napsütés várta a vendégeket, akik az ország 117 települését reprezentálták, de Ausztriából és Szerbiából is érkeztek túrázók. Több mint hétszázan regisztráltak a választható 9, vagy 18 kilométeres táv valamelyikére, amit 685-en teljesítettek. A legidősebb túrázó a nyolcvankilenc éves ágasegyházi Solymosi Emilia, a legfiatalabb pedig a két esztendős szabadszállási Nagy Sándor János és a három éves Nagy Richárd voltak – tájékoztatta hírportálunkat Buza Vince, a Strázsa túraegyesület vezetője.

A rendezvény jó hangulatát megalapozta a kedvező időjárás, a csárda által biztosított pazar körülmények, de jelentősen hozzájárult a szervezők által biztosított forró tea és forralt bor, valamint a közel három mázsa gyümölcs, különböző édességek és sütemények, amit a gyaloglás során felhasznált kalória pótlására lehetett fogyasztani. A kínálatot a regisztrációs díjból, a támogatók segítsége nélkül nem lehetett volna biztosítani. Köszönet illeti a támogatókat, valamint a lebonyolítást segítő húsz segítőt, akik szabadidejüket áldozták a rendezvény sikere érdekében – tette hozzá  Buza Vince.

Rendkívül népszerű a Strázsa túra

A Felső Kiskunság változatos természeti értékeinek, de a szervezők sikereként is tekinthető, hogy nagyon sokan rendszeres résztvevői, nem csak a környező településekről, a Strázsa túráknak. Dr. Kiss Béla Veszprémből például már több mint húsz túrán vett részt.

– Több mint 30 éve, Barcelona óta, veszek részt az olimpiai ötpróba rendezvénysorozatán, amelyek közül az egyik kedvencem a szabadszállási helyszín. A Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete (HNYK) által mindig rendkívül jól megszervezett eseményen vettem részt, ezért örömmel vállalom az utazást Veszprémből az olimpiai pontszerző versenyeikre. Az ellátás színvonala kiemelkedő, méltányos a nevezési díj, barátságosak és vendégszeretők a felkészült rendezők. Hegyvidéken élőként is nagyon szeretem a változatos Alföldi tájat, a homokos útvonalat, beleértve az egyáltalán nem lebecsülendő emelkedők, például a Strázsa-hegy leküzdését is. A Téli Strázsákon a rajt előtt jólesik az élvezetes forraltbor, az ellenőrzési pontokon a változatos frissítők, jó újra látni a 100 éves fenyőt. Ha módomban áll, a jövőben is szívesen veszek részt a HNYK által szervezett olimpiai ötpróba rendezvényeken.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában