Kecskemét

2024.01.24. 12:36

Ingyenes táncházzal kedveskednek a Széchenyiváros lakóinak – galériával, videóval

Folk-délutánt tartottak kedden a Széchenyi István Közösségi Házban Kecskeméten. A Csipkefa Zenekar  jóvoltából a résztvevők megismerkedhettek például a moldvai és gyimesi táncokkal. Az alkalmat énektanítással és hangszeres bemutatóval is színesítették, sőt a bátrabbak meg is szólaltathattak egy-egy hangszert.

Lizik-Varga Katalin

Az alkalmat énektanítással és hangszeres bemutatóval is színesítették

Fotó: Lizik-Varga Katalin

A Csipkefa Zenekar szervezésében ingyenes táncházsorozat indult kedden a Széchenyi István Közösségi Házban. Az első alkalomra nagyon sok érdeklődő és táncolni szerető ember érkezett. Minden generáció képviseltette magát, a legkisebbektől az idősekig. A rendezvényre családok és nagymamák érkeztek az unokáikkal. Sőt, egyedülállók is jöttek, akik szintén jól szórakozhattak, ugyanis zömében körtáncokat táncoltak. 

A folk-délutánra vendégelőadók is érkeztek, így a program első felében a Pitykés zenekar előadását hallhatta a közönség. Ők kecskeméti népdalokat énekeltek citera kísérettel, majd a tekerőt is bemutatták a közönségnek.  Műsoruk zárásaként pedig tamburán kísért népdalokkal kápráztatták el a jelenlévőket. Az egyik résztvevő szerint a délután hangulatát már ezzel megalapozták, azonban a szervezők tovább tudták fokozni azt. 

A táncházat megelőzően Hegedűs Zoltán tartott rövid előadást, melyben többek között beszélt a felcsíki-, a gyimesi- és a moldvai magyarok népi kultúrájáról, valamint ismertette ezeket a tájegységeket. A jövőben azonban a havonta jelentkező táncházakon tovább szemezgetnek majd Felcsík, Gyimes és Moldva folklórkincséből.

Lesz tánc, ének és csujjogatás tanítás, előadás a tájegységek történelméről, szokásairól, viseleteiről, gasztronómiájáról, nyelvjárásairól, jelenéről valamint jövőjéről.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában