Magyarország étele

2024.01.18. 13:50

Címvédésre készülnek a díjnyertes felső-kiskunsági szakácsok

Az első helyet hozta el tavaly a Magyarország étele nevű, élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyről Balog Martin és Pottondi Nándor. A két fiatalember idén is nevezett a megmérettetésre, céljuk, hogy megvédjék címüket, de mindenképpen dobogós helyen végezzenek.

Gulyás Sándor

Balog Martin és Pottondi Nándor gőzerővel készül a versenyre

Fotó: Gulyás Sándor

Hetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Debreceni Egyetem együttműködésével. A rangos szakmai megmérettetésre második alkalommal nevezett Balog Martin, a Kígyósi Csárda konyhafőnöke és kollégája Pottondi Nándor.

– Ez idáig négyszer adhattam számot a Magyarország étele versenyen. Első alkalommal Bódis Bence kollégámmal a harmadik helyen végeztünk. Egy évvel később a „Szilaj szürke pofahús prés alatt” nevű ételünket készítettük el Pető Mátyással, amit ezüstminősítéssel jutalmazott a neves szakemberekből álló zsűri. Tavaly a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező Pottondi Nándort választottam társamul. A Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételünkkel az első helyet sikerült elhoznunk. Ennek okán nem volt kérdés, hogy idén is ringbe szállunk – mondta el hípotálunk érdeklődésére Balog Martin. 

Az idei verseny mottója „Csak tiszta forrásból!", amivel Bartók Béla zeneszerző emlékét kívánják megidézni a szervezők. A kötelező alapanyagok között van a laskagomba, a laktózmentes tejföl, valamint a magyar, vagy a helyi értéktárakban fellelhető termékek. Az idei versenyhez igazodik az Alföld Porcelángyár által készített tányérok mintázata, amely a gasztronómia és a zene kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A tányéron megjelenik a Szózat első két sora is.

– A felkészülést már az elmúlt év végén megkezdtük. 

Kiválasztottuk a megfelelő alapanyagokat. Az étel megválasztása és összeállítása mellett nagy hangsúlyt fektettünk a megjelenésre, tálalásra. Napok teltek el a tervezéssel, hónapok a felkészüléssel, a megfelelő ízek kikísérletezésével. Mindenben az egyediségre törekedtünk. A receptúránkat elfogadták, így gőzerővel készülünk az elődöntőre – fogalmazott  Pottondi Nándor. 

Az elődöntőre a versenyzőknek nyolc adag ételt kell előkészítve magukkal hozniuk, majd azt regenerálni és kitálalni. Négy adagot tányérra kell majd tálalni, a többit pedig kóstoló falatkaként. A finger food jelleggel kitálalt adagoknak az étel minden elemét tartalmaznia kell, de a könnyebb elosztás érdekében előkészíthető. Csak a tányérra tálalt étel kerül esztétikailag pontozásra. A kóstoló adagokat a verseny látogatói majd kóstolhatják.

– Az idei verseny komolyabb felkészülést és tervezést igényel, mint az előzőek. Az ételt helyben kell elkészíteni, amire egy órával kevesebb időt kapunk, mint a korábbi években. Nem volt tehát mindegy, milyen alapanyagot választunk. Mindemellett olyan, szakmailag új technológiát dolgoztunk ki, ami gyorsabbá és gördülékenyebbé teszi a munkát – tette hozzá Balog Martin. 

A verseny elődöntőjére február 24-én kerül sor, a döntőt április 27-én Szolnokon tartják a III. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként.

– A címvédés a cél. Hatalmas az elvárás, aminek meg szeretnénk felelni. Arra törekszünk, hogy megvédjük tavalyi címünket, vagy legalább dobogós helyen végezzünk – fogalmazott Balog Martin.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában