Szentkirály / Lakitelek

2024.01.22. 17:27

A várható jó termésre koccintottak Vince napján a szőlősgazdák – galériával

Vince-napi szőlőszentelést tartott a Szentirály-Lakitelek Hegyközség. Ez volt már az ötödik alkalom, amikor január 22-én találkoztak a szőlősgazdák, hogy meg tudják milyen termés várható.

Szentirmay Tamás

A Hungarikum Liget Borkatedrálisában hegyközségi borral koccintottak a jó termésre

Fotó: Szentirmay Tamás

Fehér abrosszal leterített asztal, rajta néhány palackos bor, pogácsa, és ugyancsak néhány levágott szőlővessző, valamint a szőlődrótra felakasztott kolbász várta azokat, akik ott voltak a Szentkirály-Lakitelek hegyközség Vince-napi szőlőszentelésén. A régi néphagyomány szerint a szőlősgazda, Vince napján kolbászt és disznósajtot akasztott ki a szőlőbe, ezzel jelképezve azt, hogy akkora szemű szőlőt szeretne, mint egy disznósajt és akkor fürtöt, mint amekkora egy szál kolbász. A gazdák ezzel próbálták a növényt arra sarkalni, hogy ilyen méretű szőlő teremjen.

A megjelenteket László Géza köszöntötte, akinek a kékfrankos szőlőjénél gyülekeztek a szőlősgazdák. – Az elmúlt években, hála a Teremtőnek, jelentősebb elemi kárunk nem keletkezett, sem téli fagy, sem pedig jégeső nem sújtotta a szőlőinket. Vince napja abból a szempontból érdekes és izgalmas a szőlőtermelőknek, hogy régen ennek a napnak az időjárásából próbáltak következtetni arra, hogy milyen termésre van kilátás. Ugyanis, ha megcsordul Vince, akkor tele lesz a pince. A hőmérő ezúttal plusz fokot mutatott, úgyhogy reménykedhetünk abban, hogy az idei év megfelelő lesz számunkra. Az elmúlt időszakban lehullott csapadék jót tett a szőlőnek, a talaj vízszintje kezd feltöltődni, így a tavaszi induláshoz van megfelelő csapadék. Eddig jelentős téli faggyal nem kellett számolni, a mostani néhány napos hidegre pedig szükség volt, hátha meg tudja ritkítani a kártevőket, és akkor nem lesz annyira nehéz a rovarkártevők elleni védekezés. Ezt még azért előre nem lehet tudni − tette hozzá.

Minden hegyközségi szőlőszentelés alkalmával Bagi Ferenc római katolikus plébános megszenteli, Kókai Géza református lelkész pedig megáldja a szőlőt. Ez most is így történt. Utána pedig a Hungarikum Liget Borkatedrálisában hegyközségi borral koccintottak a jó termésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában