A koronavírus-járvány alatt több baba született Bács-Kiskunban

A koronavírus-járvány idején többen születtek a vármegyében, igaz többen is haltak meg. Ez utóbbi tragikus következménye a pandémiának. Az azonban már nehezebben érthető, hogy miért is születik jelenleg, a járvány után kevesebb gyerek a térségben.

Barta Zsolt

Bajai anyakönyvi hírek

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Jó néhány olyan vélemény volt hallható a fiatalok körében, hogy a gyermekvállalást elcsúsztatják, mert a Covid-elleni oltás esetleg a gyermek fejlődésére nem hat előnyösen. Illetve olyan nézet is hallható volt, miszerint, ha valaki babát vár, akkor a fertőzés hátrányos a baba fejlődésére. Hogy mi az igazság? Ebben nem kívánunk állást foglalni. A számok azonban magukért beszélnek.

Tavaly szeptemberig a térségünkben 3415 újszülött látta meg a napvilágot. Egy évvel korábban (2022.) ugyancsak kilenc hónap alatt 3489, míg 2021 hasonló időszakában 3617-en születtek. A 2020-as év is érdekes, mivel szeptemberig 3733 újszülöttet jegyez a statisztika. Azaz ebben az időszakban többen látták meg a napvilágot, mint a későbbi évek hasonló időszakában. Itt azonban meg kell jegyezni, hogy Magyarországon 2020 március közepétől jegyzik hivatalosan a pandémiát, ekkor történtek az iskolabezárások és egyéb komoly kormányintézkedések. A „családbővítő projektek” sikeres lezárulása pedig a pandémia hivatalos bejelentése előtt már megtörtént. Azaz a babák már úton voltak a Covid bejelentése előtt. A gyermekek születésében elképzelhető, hogy szerepet játszott a járvány előtt bevezetett babaváró hitel, amelyet 2019. július 1-től igényelhettek a házaspárok. Ennek a törlesztési feltételei annál jobbak, minél több baba születik egy családban.

A házasságkötések száma is megugrott 2020-ban. Bács-Kiskun Vármegye fiataljai 2020. első negyedében rohantak az anyakönyvvezetők elé. Ebben a negyedévben két és félszer annyi boldogító igent mondtak ki a párok, mint egy évvel korábban. Összesen 698 esketést jegyez a statisztikai hivatal. Ugyanez a szám tavaly az első negyedévben már csak 323 volt. A babaváró hitel hatása úgy tűnik, hogy csökkent. 

 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában