Gyász

2024.01.09. 17:54

A Kecskeméti Nemzeti Színház is búcsúzik Benedek Miklóstól

Kedd reggel elhunyt Benedek Miklós Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze. A legendás színész a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2012/13-as évadában rendezte a Meseautó című darabot, melynek kapcsán a teátrum is búcsúzik közösségi oldalán az érdemes és kiváló művésztől.

Horváth Péter

A legendás színész a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2012/13-as évadában rendezte a Meseautó című darabot

Forrás: MTI / Walter Péter

„Tisztelettel emlékezünk meg a mai napon 78. évében elhunyt Benedek Miklósról, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészről, színházi rendezőről, érdemes és kiváló művészről, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjáról. Szeretettel gondolunk vissza a 2012/13-as évadunkra, amikor színházunkban üdvözölhettük őt a Meseautó című előadás rendezőjeként, amelynek színpadi változatát fiával, Benedek Alberttel együtt készítette el” – írja a színház közleményében.

Életének 78. évében elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendezõ, érdemes és kiváló mûvész
Forrás: MTI / Czimbal Gyula

Benedek Miklós az olvasópróbán így fogalmazott: „Ez a darab a csodákról, a meséről és a szerelemről szól. Csupa nagybetűvel írtuk a MESE szót a címben, utalva arra, hogy egy szép mesét szeretnék elmondani a nézőknek. Ez a történet az én értelmezésemben egy fiatal lány, egy gépírókisasszony álma, akihez eljön a királyfi a fehér lovon – azaz egy meseautóval –, és a lábai elé teszi a világot. Olyan ez, mint Vera varázslatos, szürreális víziója, melyben minden szereplő a föld felett, a fellegekben jár. A cselekmény a színészek számára kitűnő stílusjátékra ad lehetőséget, míg a közönségnek könnyed, vidám szórakozást és szép melódiákat ígér. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindent elviccelünk, és nem férnek bele az egyes operettekben látható színészi allűrök sem. Attól, hogy mesét mondunk, még lehet igaz a történet.”

– Drága Miklós, a Te történeted őszinte és igaz volt, szívünkben örökké megőrizzük emléked! Nyugodj békében! – búcsúzik a színház vendég rendezőjétől. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában