Emléktúra

2024.01.18. 15:37

A doni hősök emlékére korhű egyenruhában gyalogoltak Kalocsától Dunapatajig

A napokban immár nyolcadik alkalommal Kalocsáról indult el Thiesz János katonai hagyományőrző és hadiemlékgyűjtő hatfős csapata, hogy a kalocsai magyar hősök emlékműtől korhű egyenruhában és felszereléssel, gyalogmenetben teljesített tereptúrával tisztelegjenek a 81 évvel ezelőtti, a Don-kanyarban történt tragikus hadi események magyar áldozatai előtt.

Zsiga Ferenc

Korhű katonai egyenruhában sétálták végig az emléktúrát

Fotó: Theisz János

A 32 kilométeres túra útvonala a helyenként fagyott, havas, máshol bokáig sáros terepen Kalocsától az újteleki Zöld Elefánt Büfe érintésével, a dunapataji Tanya Bisztróig tartott. A hagyományőrzőkhöz idén egy résztvevő, a dunapataji Kovács Richárd civilben csatlakozott. Amint arról szerkesztőségünknek Theisz János beszámolt, a túrán korhű öltözetben vett részt: Thiesz János (Kalocsa), Sereg Péter (Homokmégy), Kovács László (Dunapataj), Tomolik Tamás (Dunapataj) és Madarász László (Bátya). 

– „Hagyományőrző baráti körünk már nyolcadszor tiszteleg emlékmenettel a Don-kanyar hősei, az ott szenvedett és áldozattá vált katonák előtt. Idén leginkább a sár nehezítette az előrehaladásunkat. Sok helyen hóban is gázolhattunk, de ahol jobban odasütött a Nap, ott sokszor bokáig süllyedtünk a sárba”– nyilatkozta a baon.hu-nak az idei túráról Thiesz János, aki azt is elmondta, hogy a hagyományos tereptúra minden ideológiától és politikától mentes. Ezzel nemcsak a magyar áldozatok előtt tisztelegnek, hanem minden katona előtt, aki a háború borzalmainak vált, vagy válik áldozatává.

– „Semmi mást nem akarunk üzenni vele, csupán főt hajtani a hősi halottak előtt, és talán ráirányítani a figyelmet az egyszeri katonára, édesanyjának ártatlan gyermekére, a szerető kedvesre, férjre, családapára, mindazokra, akik sokszor értelmetlen célokért, vagy átláthatatlan érdekekért szenvedtek embertelen körülmények közt, és szereztek életre szóló sérüléseket, vagy haltak meg katonai kötelességük teljesítése közben.” – mondta Theisz János.

A csapat vezetője fontosnak tartotta hangsúlyozni a doni-emléktúrával nem csak a magyar áldozatokra emlékeznek – bár ott minden bizonnyal ők voltak többen – hanem az orosz áldozatokra, sőt, általánosságban valamennyi háború valamennyi hősi halottjára is. Igaz, ebben az évben nem sikerült korhű orosz egyenruhás túrázót kiállítaniuk, de néhány éve második világháborús orosz egyenruhás hagyományőrző is a csapattal tartott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában