Bács-Kiskun

2023.12.04. 06:50

A kismamáknak gyártott biztonsági öv a magzatot is óvja

Amikor egy nő gyermeket vár, minden helyzetben már érte is felelős. Az autózás során kiemelt jelentősége van a biztonsági öv használatának, ám az egyre növekvő pocak miatt veszélyt is rejthet a kismamára és a magzatára nézve is. A témában segítségünkre volt a Brendon Bababolt szakértelme.

Orosz Fanni Flóra

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A felmérések szerint a balesetek során övhasználattal 50–60 százalékkal javulhatnak egy esetleges ütközés esetén a túlélési esélyek, hiszen az autóból kirepülő emberek 75 százaléka életét veszti vagy súlyos sérüléseket szenved. Biztonsági öv nélkül már 30 kilométer/óra ütközési sebességnél is elszenvedhető halálos sérülés – írja a police.hu. 

Bács-Kiskunban is nemrégiben egy biztonsági övet nem használó kismama szenvedett halálos balesetet, akinek magzatát a helyszínen, sürgősségi császármetszéssel segítették világra, az újszülött azonban később, a kórházban elhunyt. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy utánajárjunk, milyen lehetősége van egy várandós nőnek, hogy autóvezetés közben is a lehető legnagyobb biztonságban tudhassa önmagát és a magzatát.

Autóbaleset esetén egy felnőtt akár 3–5 tonna erővel csapódhat előre. Mivel a biztonsági övet alaphelyzetben a hasi területen át keresztben rögzítik, előfordulhat, hogy ütközés alkalmával a kismama − tudtán kívül, nem szándékosan −rendkívül durva erőhatásnak teszi ki a magzatot. Megkérdeztük, hogy milyen típusú övet érdemes a kismamáknak használni, illetve, hogy a várandósság mely szakaszától javallott.

– A várandósság második hónapjától használható kismama övterelő nyújt kényelmes és biztonságos megoldást, amely a gépjármű 3 pontos biztonsági övének hasi részét a comb és a has találkozásához vezeti el, így teszi kényelmesebbé az utazást, ezen túl pedig csökkentheti egy esetleges ütközés vagy hirtelen fékezés kismamára és a magzatra nézve káros következményeit. Egyszerűen használható, nem kell kivenni és visszatenni használat során, maradhat az autóban. Van dupla övterelővel ellátott típus, amely szoknyával is használható. Létezik isofix-szel az autóhoz rögzíthető változat is – indokolta a speciális öv létjogosultságát a Brendon Bababolt.

Kiemelték,  hogy a biztonsági övterelő hasi műtét után is használható, melynek köszönhetően a műtött felület körüli részt nem irritálja a biztonsági öv. A kismama övterelő minősített az ECE R16-os szabványnak megfelelően. Fontos tudni: a kismama övterelő használata során ne legyen kiiktatva sem a légzsák, sem pedig egyéb biztonsági rendszer. Fontos az is, hogy baleset után cserélni kell a kismama övterelőt, még akkor is, ha épnek tűnik. Előfordulhat ugyanis, hogy egy esetleges újabb balesetben nem fog tudni védelmet nyújtani sem az anyának, sem a születendő gyermekének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában