Hagyományőrzés

2023.12.13. 13:50

Különleges adventi koncertet adott a katonazenekar Kecskeméten – galériával, videóval

Hagyományteremtő céllal rendezte meg a kecskeméti toborzó iroda adventi koncertjét kedd este a Kodály Iskolában, ahol a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar adott nagysikerű koncertet.

Horváth Péter

Az MH Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar ringatta a zene hullámain a várakozásra hangolt lelket Kecskeméten

Fotó: Horváth Péter

Különleges koncertet láthatott a kecskeméti közönség kedd este a Kodály Iskola Nemesszeghy Márta termében: a Magyar Honvédség (MH) kecskeméti 13. Hadkiegészítő Toborzó Irodája hagyományteremtő céllal rendezte meg adventi koncertjét, melyen az MH Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar ringatta a zene hullámain a várakozásra hangolt lelket. A 2001-ben újjászervezett zenekar a Dél-alföldi kulturális élet egyik legaktívabb szereplője. Az elmúlt években számos országban képviselték hazánkat, művészeti munkájukat több díjjal is elismerték. A honvédségi együttes jó érzékkel összeállított repertoárját a zenei műfajok széles skálájából merítette, olyan zeneszerzők, előadók dallamait megszólaltatva, mint Sir Cecil Arthur Spring Rice, Alfred Reed, Ennio Morricone, Whitney Houston, Charlie vagy Benny Goodman, és a koncert végén karácsonyi dallamok csendültek fel a Kodály Iskola kórusa közreműködésével. A hangversenyen Keskeny Márk is énekelt egy dalt.

Takács Attila Géza vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Honvéd Vezérkarának vezérkarfőnök helyettese köszöntőjében kifejtette: a honvédség ebben az évben is töretlenül folytatta a haderőfejlesztést. Sorra érkeznek be az új haditechnikai eszközök – helikopterek, légvédelmi rakéták, önjáró tüzérség –, és a héten új harckocsik is. Mint mondta, a kormányzat minden eddiginél többet költ haderőfejlesztésre, amit a romló nemzetközi helyzet is indokol – fejtette ki a vezérőrnagy. 

Gáldonyi Sándor őrnagy, a koncert ötletgazdája, és szervező toborzó iroda vezetője köszöntőjében kifejtette, hogy a koncert egyben köszönet is mindazoknak, akik az iroda munkáját egész évben támogatták. Elmondta, hogy igen sikeres évet zár az iroda, melybe a rendezvényeik szervezése is beletartozik. Példaként említette a magát országossá kinövő középiskolai fekvenyomó kupát, melyről mi is beszámoltunk.

Gáldonyi őrnagy a katonazenészek életébe is betekintést nyújtott. Elmondta, hogy a katonazenészek napirendje nem sokban tér el a többi katonáétól. Fejlesztik magukat mind fizikálisan, mind szakmailag. A reggeli sportfoglalkozás után nekik is kiképzési feladatok szerepelnek napirenden, csak ők ezt egyéni gyakorlásnak, és szólampróbának nevezik ezeket – mondta Gáldonyi őrnagy. – A különbség talán csak az, hogy egy általános értelemben vett katona szolgálata alatt arra készül, amiben bízik, hogy soha nem fog bekövetkezni, addig a katonazenész épp ellenkezőleg. A zenekarnak évente kétszáznál is több megjelenése van laktanyán belül és kívül. A katonazenekar egyfajta kapocs a honvédség és a társadalom között – fejtette ki Gáldonyi Sándor, hozzátéve, hogy legjobb tudásuk szerint veszik ki részüket az egyéb rájuk bízott feladatokból: több alkalommal láttak el árvíz-, határ-, és rendvédelmi feladatokat, de szerepet vállaltak a járványügyi védelemben is.

A koncert végén elismeréseket adott át Durgó Tamás alezredes a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) parancsnoka. A honvédelemért érdekében végzett munkájáért emlékplakettet kapott Molnár H. Boglárka, a Kecskeméti Televízió szerkesztő-riportere, Balogné Papp Boglárka, a Kodály Iskola intézménvezetője és Keskeny Márk, valamint a zenekar tagjai.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában