Könyvbemutató

2023.12.19. 19:20

Képeskönyv jelent meg Pirtó történetéről – galériával

Több mint egy évig tartó kutatás és előkészítés után megjelent a Pirtói Képeskönyv. A kiadvány 280 Pirtóhoz köthető fényképen keresztül mutatja be a falu történetét. A könyvben szereplő legrégebbi fotó 1905-ben készült.

Pozsgai Ákos

Több mint egy évig tartó kutatás és előkészítés után megjelent a Pirtói Képeskönyv.

Fotó: Pozsgai Ákos

– Egyre több településről készül hasonló könyv. Ma már Pirtóról is elmondható, hogy rendelkezik egy ilyen kiadvánnyal. A település színes története mindenképpen alkalmassá tette arra, hogy egy ilyen könyv készüljön róla – mondta köszöntőjében Demeter Gábor történész, aki Szakál Auréllal, a kötet szerkesztőjével beszélgetett a bemutatón. A könyv a Halasi Városmenedzser Kft. kiadásában jelent meg, amelyből kiderül az is, hogy a település környéke ugyan már a bronzkor óta lakott volt, de a török kor során teljesen elnéptelenedett. A település területe a 17. század végére már Kiskunhalas határához tartozott, innen szakadt ki 1947-ben és lett önálló település. A kiadványban bemutatott fotók a 20. század elejétől egészen a napjainkig terjedő időszakban készültek, így átölelnek több történelmi korszakot is. A kötetben szereplő fotókból kiállítás is nyílt a pirtói művelődési házban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában