Klasszikus repertoár

2023.12.18. 19:27

Karácsonyi koncertet adott a Kalocsai Fúvószenekar

Szombaton délután a városháza dísztermében kezdődött a Betlenné Dajkó Ágnes és Gruber Tamás által vezényelt Kalocsai Fúvószenekar karácsonyi koncertje, amelyre ezúttal az alkalomhoz illő klasszikus repertoárral készült az arany minősítését tavasszal megerősítő együttes. Az eseményt Simon Zoltán, Kalocsa alpolgármestere nyitotta meg, valamint annak kapcsán, hogy a zenekar a koncert bevételét a Szent István Gimnázium alapítványa számára ajánlotta fel, Perity Lajos, a gimnázium igazgatója mondott köszönő beszédet.

Zsiga Ferenc

A Kalocsai Fúvózenekar

Fotó: Zsiga Ferenc

Simon Zoltán alpolgármester beszédében rámutatott: a kiváló és népszerű zenekar a koncertet a város más adventi kulturális eseményeinek sorába illesztette, hogy a zeneszámokkal karácsony ünnepének üzenetét, az advent lelki vonatkozásait erősítse. Az alpolgármester köszönetet mondott a zenekarnak a koncertért, valamint azért, hogy kitartóan és önzetlenül színesítik Kalocsa kulturális életét, vidéki fellépéseiken pedig erősítik a város jó hírét. 

Simon Zoltán
Fotó: Zsiga Ferenc

A Kalocsai Fúvószenekartól megszokott könnyed slágereket és filmzenéket is felvonultató repertoár most inkább a klasszikus zene felé fordult. A barokk mesterek – Vivaldi, Händel, Bach – népszerű, de fúvós hangszerelésben ritkán hallott remekműveitől Carl Orff zenéjén át Kodály Esti daláig sok zeneszámot élvezhetett a közönség. A koncert bevételét a zenekar a gimnáziummal való szoros kapcsolatra tekintettel a Kalocsai Szent István Gimnázium Tanulóifjúságáért alapítvány javára ajánlotta fel.

Fotó: Zsiga Ferenc

A kalocsai fúvósok korábban az óvodákat, beteg gyermekeket támogatták. A jótékonysági felajánlást és az iskola rendezvényein való részvételt Perity Lajos köszönte meg. Beszédében megemlékezett a zenekar egyik alapítójáról, néhai Jakab Ferencről, aki alapító karmesterként a 70-es évek közepén a Bátyai Úttörőzenekart is életre hívta. A karácsonyi koncert újdonsága volt a két karnagyos felállás. A Betlenné Dajkó Ágnes zenekarvezető felkérésére ettől az évtől karmesterként is közreműködik Gruber Tamás, akinek tanítványai is játszanak a zenekarban, s aki 2017-ben került Kalocsára a Liszt Ferenc AMI rézfúvós tanáraként. Ez viszont lehetővé teszi mindkét karmester számára, hogy hangszeresként is kivegyék részüket a zenekari munkából, hiszen Betlenné Dajkó Ágnes karnagy a Liszt Ferenc AMI fuvolatanára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában