Közlemény

2023.12.12. 19:35

Építőipari Nívódíjas lett a kecskeméti Városháza

Építőipari Nívódíjat kapott a felújított kecskeméti Városháza Műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában. Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2023. évben huszonharmadik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az Alapítók és Csatlakozók nevében és felhatalmazásukkal. Oklevelet kapott a beruházó (Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata), a kivitelező (HÉP – Horváth Építőmester Zrt.), a tervezők és a műszaki ellenőrök – olvasható a szervező közleményében.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A méltatásban olvasható, hogy kecskeméti „tündérpalota” néven is ismert Városháza épület Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján épült. A műemléki- és városképi szempontokat előtérbe helyező jelenlegi rekonstrukció során a Lechner-tervek felhasználásával került visszaállításra az építéskori alaprajzi elrendezés. A belső terek, burkolatok, a külső- és belső nyílászáró szerkezetek, homlokzatok, a korábban károsodott födémszakaszok, a teljes tetőszerkezet felújításra és restaurálásra kerültek. Kialakították a város múltját és jelenét bemutató turisztikai Látogatóközpontot, valamint az építés korát visszaidéző „békebeli” kávéházat is. Az épületben energetikai korszerűsítés, épületvillamossági- és épületgépészeti felújítás valósult meg, illetve a létesítmény közvetlen környezetének területrendezésére is sor került. A város rangjához méltó beruházás az épület folyamatos, üzemszerű működése mellett példaértékűen valósult meg – szól az elismerés szövege.

Az első pályázat meghirdetésére egyébként 2000-ben került sor, akkor 7 díjazott volt. Az évek során 2022 –ig összesen 202 Nívódíjat ítélt oda a bíráló bizottság. Ehhez adódik hozzá 2023. évi 20 díjazott építmény. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában