Máriahegyi út

2023.12.16. 19:50

Befejeződött a Széles köz és a 445. számú főút közötti szakasz felújítása Kecskeméten – galériával

Befejeződött Kecskeméten a Nyíri út folytatásának, a Széles köz és a 445. számú főút közötti szakaszának felújítása és szélesítése. A Máriahegyi utat szombaton adták át. A felújítás eredményeképp már a 445-ös felől is be lehet hajtani az Arborétum irányába.

Sebestyén Hajnalka

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is felszállt a buszra, és a delegációval közösen járták be a két átadott utat

Fotó: Bús Csaba

A Máriahegyi utat együtt adták át a Hetényegyházát az M5 autópályába bekötő úttal, mindkettőt az önkormányzat valósította meg pályázati támogatással. A közös átadó ünnepségen Szemereyné Pataki Klaudia polgármester mondott beszédet, hangsúlyozta a két út átadásával egy új városrész születik. Ahol az út megjelenik, ott az élet elindul. 

Ebben a cikkünkben a Máriahegyi utat mutatjuk be. Egy másik cikkünkben az M5 autópályába torkoló hetényi bekötőútról írtunk. A kettő út kapcsolódik egymáshoz, együttesen könnyítik meg a Hetényegyháza felé közlekedést. 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata „Kecskeméten a Nyíri út folytatásának a Széles köz és a 445. számú főút közötti szakaszának felújítása és szélesítése” című pályázatára 244,25 millió forint összegű európai uniós támogatást nyert. A támogatás mértéke 95%. A projekt a Vidékfejlesztési Program támogatásával valósult meg.

A Nyíri út folytatásának a Széles köz és a 445. számú másodrendű főút közötti kapcsolatot biztosító útszakasz fejlesztése, korszerűsítése és szélesítése történt meg az elmúlt hónapokban. 

A fejlesztéssel érintett útszakasz hossza 1595 méter, a szélessége 5,9 méter, kétoldali nemesített padkával kiépítve. A csatlakozó földutak és földes bejárók stabilizálása, a kapubejárók és a kapcsolódó felületek helyreállításával együtt megvalósult. Sor került a csapadékvíz-elvezetés kialakítására is, amely megakadályozza a csapadékos időszakok következtében kialakult belvíz problémákat. Az útfelújítás során a meglévő aknafedlapok szintre emelése, illetve cseréje is megtörtént.

A beruházásnak köszönhetően Kecskemét északi, sűrűn lakott, meghatározó jelentőségű mezőgazdasági külterületei is bevonásra kerültek a szilárdburkolatú közlekedésbe. 

A szélesítés eredményeképpen a közlekedő forgalom nem fogja a padkát használni, mely által nagymértékben csökkenthetőek a fenntartási költségek, a kétirányú forgalom kényelmesebbé és biztonságosabbá válik. A közlekedési-infrastrukturális fejlesztés nagymértékben hozzájárul a vidéki térségben élő lakosok életminőségének javításához, elérhetőbbé teszi számukra az alapvető szolgáltatásokat, megteremti a közösségi élet feltételeihez való könnyebb hozzáférés lehetőségét, mindemellett a közlekedés biztonságosabbá válik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában