Kecskemét

2023.12.16. 16:50

Hetényegyházáról is felhajthatunk végre az M5-ös autópályára – galériával

Autósok sokasága örülhet, sok éves álom vált valóra: elkészült Kecskemét-Hetényegyháza bekötése az M5 autópályába. Az új út nemcsak a sztráda gyorsabb elérését biztosítja, hiszen továbbhaladva rajta, a 445-ös úton át könnyebben elérhető a város több pontja, kikerülve csúcsidőben akár az arborétumnál kialakuló dugókat.

Sebestyén Hajnalka

Az új út nemcsak a sztráda gyorsabb elérését biztosítja, hiszen továbbhaladva rajta, a 445-ös úton át könnyebben elérhető a város több pontja

Fotó: Bús Csaba

Az új utat szombaton a sajtó képviselőivel közösen járta be különbusszal az önkormányzat delegációja, valamint a környékbeli lakosok. Azt követően pedig még egy utat átadtak, a kiszélesített Máriahegyi utat. A közös ünnepséget az ott található kovácsműhelyben tartották meg. 

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester beszédében kiemelte: óriási siker, hogy végre elkészült a Hetényegyháza felől az út az autópályához. Ehhez kapcsolódóan kiszélesítették Hetényegyházán a Helikon utcát is. Tervben van még több minden, például vizsgálják a lehetőségét annak, hogy helyi buszok is közlekedjenek arra. 

A polgármester hozzátette: az új hetényi bekötőút, valamint a kiszélesített Máriahegyi út is egy nagy koncepció záróakkordjai. A megépült Csalánosi körút, a sutusfalusi körforgalom, a Nyíri úti körforgalom, az Arborétum körforgalom, a Károly Róbert út és ezek mind ugyanazon koncepció részei voltak, melyek könnyebbé teszik a jövőben a város közlekedését. 

A résztvevőknek Balogh Zoltán, az önkormányzat irodavezetője mutatta be részletesen az utakat, és azok előkészületi munkáit. Ebben a cikkünkben az új hetényegyházi bekötőutat mutatjuk be. 

Pályázati támogatással épült meg

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés” című felhívásra benyújtott támogatási kérelme 1,937 milliárd forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a „Hetényegyháza bekötése az M5 autópályába” című projekt megvalósítására. A támogatás mértéke 100%. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A „Hetényegyháza bekötése az M5 autópályába” című projekt Kecskemét-Hetényegyháza városrész közlekedésének infrastrukturális fejlesztésére irányult. A projektnek köszönhetően elkészült a Hetényegyháza és az M5 autópálya közötti kapcsolatot biztosító út.

A beruházás keretében kb. 2,2 kilométer hosszan történt közútfejlesztés, amely magába foglalja részben egy új útszakasz kiépítését, részben a meglévő aszfaltút 4 méterről 6 méterre történő szélesítését és megerősítését. 

Helikon utca

Kiépítettek egy új csomópontot is a meglévő, jól járható önkormányzati burkolatlan út és a Helikon utca csatlakozásánál. A Helikon utca burkolatától a temetőig, több mint 500 méter hosszúságban önálló, 2,75 méter széles közös gyalogút-kerékpárút létesült. Ahol a két közlekedési pálya közelsége indokolja, fényvisszaverő sávos festéssel ellátott horganyzott acél csőkorlátot helyeztek ki. 

Komplex kialakítás 

Az út teljes szakaszán kétirányú forgalmi rend van érvényben, a csapadékvíz elvezetésére pedig kétoldali szikkasztó földárok épült. Az út keresztezi a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasútvonalat, így a munkálatok során a vasúti átjáró felújítására is sor került, megtörtént továbbá a távközlési, elektromos közmű és a meglévő ívóvízvezeték kiváltása is. 

A biztonságos gyalogos, kerékpáros és autós forgalom biztosítása érdekében bővült a terület közvilágításának kiépítettsége is. A lakosság további zavartalan mindennapjaihoz támfalak és a belterületi részen zajvédőfalak épültek 2 méter magasságban. A földúti csatlakozások kapcsolati szakaszainak kiépítése mellett a területen lévő lakóingatlanok előtt szilárd burkolatú kapubehajtók épültek egységesen 4 méter szélességben. A beruházás keretében épített 2,2 kilométer hosszú út mentén 200 fa és 1000 cserje elültetése történt. 

M5 autópálya

A településrész térségi, gazdasági kapcsolatának és a Hetényegyháza-Kecskemét közúti kapcsolatának kiemelkedően fontos elemévé vált a kialakult közlekedési kapcsolat az M5 autópálya és a 445. számú főút között. Az európai uniós támogatásból és hazai társfinanszírozásból megvalósult közút elősegíti egyrészt a településrészen található vállalkozások elérhetőségét, másrészt Kecskemét déli gazdasági övezetének egyszerűbb megközelíthetőségét a környező településekről érkező munkaerő számára, valamint jelentősen tehermentesíti az 5218. számú Kecskemét-Kerekegyháza összekötőutat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában