Vízszint

2023.12.31. 13:31

A 820 centiméteres tetőzés után apad a Duna Bajánál is – galériával

Szombaton 820 centiméterrel tetőzött a Duna Bajánál, az éjszaka megindult az apadás. A térségben a Dunafürdő ártéri területén okozta a legtöbb gondot a medréből kilépett folyó, rengeteg lakóházat öntött el a víz. Napok óta sokan sétálnak a Duna és a Sugovica partján, hogy megnézzék a magas vízállást, a város polgármestere közösségi oldalán azt kérte, hogy mindenki csak messziről "csodálja" a megáradt folyót. Nyirati Klára azt írta, hogy az apadás után az önkormányzat segíteni fog az elárasztott területeken élőknek a fertőtlenítésben, a takarításban és a terhek közös viselésében.

Pozsgai Ákos

A szombati tetőzés óta folyamatosan húzódik vissza a víz

Fotó: Pozsgai Ákos

Bajánál az áradás a Dunafürdőn, az ártéri területen okozza a legnagyobb gondot, több száz lakóházat öntött el a folyó, egy méter magasan áll a víz az utcákon és a házakban. Az itt élők a felsőbb szintekre menekítették az értékeiket, szombaton 820 centiméterrel tetőzött a Duna, az éjszaka megindult a lassú apadás. Az elöntött területet lezárták, a polgárőrök csak az ott lakókat és az ingatlantulajdonosokat engedik be, akik csónakokkal közelítik meg a házaikat. Az áradó Duna elöntötte a gemenci erdő terület nagy részét, az 55-ös főúton azonban nem kellett forgalomkorlátozást bevezetni.

Rengeteg a bámészkodó a Duna és a Sugovica partján, a Türr István-kilátónál sokan fényképeket készítenek, Nyirati Klára, Baja polgármestere azt kérte a közösségi oldalán, hogy mindenki csak messziről „csodálja” a megáradt folyót, mert a víz által kimosott emésztők tartalma és egyéb hordalék fertőzést okozhat, a sodrás pedig helyenként veszélyes mértékű.

A Bajai Kommunális Nonprofit Kft. homokzsákokkal segítette a védekezést a Dunafürdő területén, az önkormányzat ideiglenes szállást biztosít azoknak, akik ezt másként nem tudják megoldani. A Bajavíz Kft. ivóvizes tartályt helyezett el a Potyka csárdánál azok számára, akik magasabban fekvő részein élnek, és kint tudják megvárni az ár levonulását. Az MVM folyamatosan figyelemmel kísérte a vízállást, az áramellátás lekapcsolására azonban nem volt szükség az árvízzel érintett területen. A bajai Jeromos Állatmentő és Természetvédő Egyesület felhívására sokan jelentkeztek a Dunafürdő területén élő kutyák és macskák elhelyezésében, információink szerint, mintegy félszáz házikedvencet kellett biztonságba helyezni, amíg az ár elvonul. Az előrejelzések szerint A Dunafürdő területén várhatóan január másodikától lehet majd újra, hagyományos módon közlekedni.

Érsekcsanádnál is sok ártéri nyaraló került víz alá, a szombati tetőzés óta folyamatosan húzódik vissza a víz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában