Vízszint

2023.12.28. 18:02

Árvíz ünnepekkor: már több mint háromszáz ingatlant öntött el a Duna Baján – galériával

Baján szombaton napközben várja a Duna vízállásának tetőzését másodfokú árvízvédelmi készültség mellett, 822 centiméter körül az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF), ezt a magasságot akár túl is lépheti majd a vízállás. Csütörtök délután 14 órától a Dunafürdő területére bevezető utakat lezárták, addigra több mint háromszáz ingatant öntött el az ár, információnk szerint néhány családot a Petőfi-szigeten ifjúsági szálláson helyeztek el. Közben úgy tudjuk, a bajai Jeromos Állatmentő és Természetvédő Egyesület felhívására rengeteg felajánlás érkezett, hogy az árral elöntött területekről kimenekített házi kedvenceket ideiglenesen befogadják.

Pozsgai Ákos

Az emberek csónakokkal közlekednek Baján

Fotó: Pozsgai Ákos

A karácsonyi ünnepek is homoklapátolással teltek, több ezer zsákot töltöttek meg a Dunafürdő területén élők, a vízszint azonban folyamatosan emelkedik, mert az épített ideiglenes gátakon is áttört az ár. A helybéliek elmondása szerint már a területen több mint háromszáz ingatlan áll víz alatt, az áramot még nem kapcsolták ki, így sokan miután a felsőbb emeletre pakolták össze az értékeiket, úgy döntöttek, hogy az otthonaikban maradnak. Úgy tudjuk, hogy eddig csak néhány család kért segítséget, akiket a Petőfi-szigeten ifjúsági szálláson helyeztek el.

A Dunafürdő területét csütörtök délután 14 órától biztonsági okokból lezárták a bámészkodók elől, oda csak az ott lakók, illetve ott ingatlannal rendelkezők mehetnek be, őket csónakokkal viszik be a derékig érő vízben az ingatlanokhoz. A lezárás csütörtök délután nem érintette a Potyka csárdához bevezető utat, a csárda továbbra is látogatható. A Dunafürdő területén lakók a rendőrséggel és a bajai városőrséggel összefogva felügyelik a lezárt területet, hogy oda illetéktelenek ne jussanak be.

A jelenlegi magas vízállás nem számít rendkívülinek, tíz évvel ezelőtt ennél több méterrel magasabb volt az ár ezen a területen, az itt élők erre többnyire fel vannak készülve, ilyenkor összefognak és egymást segítik. Akiknek csónakja van, segítenek a többieknek az otthoniakhoz való bejutásban.

A bajai Jeromos Állatmentő és Természetvédő Egyesület felhívással fordult a bajaiakhoz, hogy akik megtehetik, fogadjanak be ideiglenesen az árral elöntött területekről egy-egy házi kedvencet, mert az állatotthonok tele vannak mentett kisállatokkal. Úgy tudjuk, hogy mintegy félszáz cicának és kutyának sikerült elhelyezést találni, amíg levonul az ár.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában