Kecskemét

2023.11.18. 13:48

Miklós Bernadett és négylábú társa igazi vadászként kutatja fel a szarvasgombákat – videóval

A kecskeméti Miklós Bernadett először csupán hobbiként tekintett a szarvasgombászatra, azonban rövid idő után rájött arra, hogy ez az ő igazi hivatása. Maga képezi saját és mások kutyáit is, sőt, szarvasgomba-ültetvények kialakításában is segít másoknak.

Lizik-Varga Katalin

Miklós Bernadett

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Bernadettel egy Kecskemét melletti tanyán találkoztam. Fonott székben foglaltam helyet, ahol máris kiderült, hogy Bernadett a szabadidejében kosárfonással is szeret foglalkozni. Igen, a szarvasgombászat számára nem csupán kellemes időtöltés, hanem hivatás. Közben az asztalon illatos szarvasgombával fűzerezett vaj csillogott a napfényben, friss kenyérre kenve kóstoltuk, s beszélgettünk tovább.  

Kiderült, hogy a nagy fordulópont akkor jött az életében, amikor a kislányával volt várandós. Akkor kezdett el a szarvasgombászattal komolyabban foglalkozni. Képezte magát, sok-sok energiát fektetett abba, hogy jó szarvasgombásszá váljon. Ma már az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület mestertriflász érdemrend kitüntetésével is büszkélkedhet. Az elején még a pocakjában, aztán pedig a hátán, hordozóban vitte magával a kislányát és így keresték a gombát.  

– Komoly munka, hogy a kutyát rá tudjuk venni arra, hogy megtalálja és oda is adja sértetlenül a szarvasgombát – magyarázta Bernadett. Hozzátette, hogy kutyáival mindig is különleges kapcsolatot ápolt.  

– A kutyával össze kell kapcsolódni, mert a szarvasgombászat alatt ő az orrom – hangsúlyozta Bernadett. Mint mondta, a kentaurokhoz tudná hasonlítani a legjobban ezt az egységet. Talán a legtalálóbb szó erre az, hogy nagyon össze tudunk nőni velük.

A Magyarországon begyűjtött szarvasgombák nagy részét megvásárolják a külföldiek, hazánkban csak egy-két fővárosi étterem használja fűszerként ezt a különleges gombát. Bernadett szerint a magyarok egy kicsit tartanak a szarvasgombától. Egyrészt az ára miatt, másrészt azért, mert nem ismerik.

Úgy véli, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy megismerjük a szarvasgombákat, főleg azért, mert van olyan szarvasgomba fajta is, ami csak a Kárpát-medencében található meg. Ez a homoki szarvasgomba, a világ egyetlen édes szarvasgombája, melyet leggyakrabban édességek, bonbonok ízesítésére használnak. Bernadett szerint ez egy igazi kincs, ami csak a miénk, és még valamikor hungarikummá is válhat.

Van olyan szarvasgomba, aminek kilója több száz ezer forintba kerül – ez valljuk be őszintén, az átlag magyar embereknek megfizethetetlen, de Bernadett szerint nem kell hátast dobni a szám hallatán, ugyanis a szarvasgombából nem készítenek gombapörköltet, így nem kell több kilogrammot beszerezni belőle. A szarvasbombát fűszerként használják, éppen ezért elegendő belőle néhány dekányi is, ami így már megfizethetőbbnek látszik.

– Nagy lépés lenne, ha hazánkban legalább az ünnepek alkalmával fogyasztanák a szarvasgombát, amit egyébként már Mátyás király idejében is használtak az ételek ízesítésénél – hangsúlyozta Bernadett.

Beszélgetésünk közben az ablakban egyszer-egyszer felbukkant Szusi, a fiatal szarvasgomba-kereső kutya és néhány barátja is. A kutyus már alig várta, hogy bemutassa nekem, milyen is egy igazi szarvasgomba-vadászat. Ámulva néztem, hogy szaglásának köszönhetően az eb milyen gyorsan találja meg az elrejtett szarvasgombákat. Bernadett szerint Szusinak azonban még sok tanulnivalója van, ugyanis ő még egy kezdő szarvasgomba-kereső állat.

Magyarországon egyébként csakis kutyákkal engedélyezik a szarvasgomba-vadászatot, azonban Franciaországban malaccal keresik a szarvasgombákat, ez pedig eléggé kockázatos munka. Ugyanis a malacok szeretik a szarvasgombát elfogyasztani, ezért nehezen adják oda, ha megtalálják. A malaccal kereső szarvasgombászoknak hiányzik sokszor egy-két ujjuk, mert előbb-utóbb baleset történik, amikor éppen el akarják venni a malactól a gombát.

Közben kiderült, hogy Bernadett szarvasgomba-ültetvények létrehozásával is foglalkozik, ugyanis az ehető szarvasgombák közül többet sikeresen lehet termeszteni ültetvényen, ő pedig minden segítséget megad ehhez. Megismerteti a technológiákkal a telepítőket, és gombaanyagot is ad a kezdeteknél.

Bernadett saját terméket is előállít, egy decis kis üvegekben, olíva olajban tartósítja a szarvasgombát, melyet különböző ételek ízesítésére lehet használni, a recepteknek csak a képzelet szab határt. Az illat, az íz ugyanis adott, nekünk csak élvezni kell azt. A termékekről és Bernadett munkájáról IDE kattintva olvashat többet.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában