Kecskemét

2023.11.12. 11:13

Libakeresés Márton püspök estéjén

Többéves hagyomány a kecskeméti Kaszap utcai Református Óvodában a Márton-napi libás hét megszervezése. Az intézmény fontosnak tartja a hagyományőrzést és -éltetést, melynek keretein belül a Márton napra is nagy hangsúlyt fektetnek. Túl azon, hogy Márton püspök legendájával megismertetik a gyermekeket, az óvodai csoportokban az ünnep hetében mindig lázasan zajlanak az előkészületek.

Barta Zsolt

Szülők és gyerekek Márton-napi lámpásokkal a kezükben sétáltak Kecskeméten

Fotó: Hachbold Éva

A gyermekek változatos barkácsfeladatokat kapnak játékidőben az óvó néniktől, valamint a hallgatóktól, és alkotják meg nagy izgalommal kis lámpásaikat, amelyek aztán bevilágítják a felvonulás útját Márton-napkor az esti szürkületben.

Így készítik el nagy lelkesedéssel saját lampionjaik mellett kislibáikat és fejdíszeiket az ovisok a legkisebbektől a nagycsoportosokig. Márton püspökkel kapcsolatos dalokat, verseket és mondókákat is tanultak a hét folyamán, melyeket az egyetem területén tett séta közben énekeltek, hangoztattak.

Fotó: Hachbold Éva

Szél Emma igazgató köszöntője és Pálné Lencsés Szilvia hitoktató úti áldása után indult el a menet lampionokkal a családok kezében, mely biztosította a fényt az esti szürkületben. Visszatérve az óvoda udvarára, forró tea és lilahagymás zsíros kenyér várta a vendégsereget – a dajka nénik szorgos kezeinek köszönhetően. A gyermekek legnagyobb örömére libakeresés zárta a Márton-napi összejövetelt. A sok apró zseblámpa bevilágította az óvoda udvarát, melynek fényénél baráti beszélgetések zajlottak keresztény közösségben, az összetartozás jegyében. Minderről Hachbold Éva igazgató-helyettes tájékoztatta hírportálunkat.

Fotó: Hachbold Éva

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában