Adománygyűjtés

2023.11.20. 11:20

Három nap alatt több mint tizennégy mázsa tartós élelmiszer gyűlt össze Halason

Az elmúlt hétvégén a Magyar Élelmiszerbank Egyesület hagyományos adománygyűjtő kampánya zajlott, amely során a szervezettel együttműködő egyesületek, alapítványok önkéntesei az ország több mint 150 településén, 350-nél is több áruházban gyűjtötték a felajánlásokat. A Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesülete három nap alatt összesen 1430 kilogramm tartós élelmiszert gyűjtött össze a kiskunhalasi Tesco áruházban.

Pozsgai Ákos

A vásárlók az adományaikkal közvetlenül a környezetükben élő nehézsorsú embereket segíthetik

Fotó: Pozsgai Ákos

Az Élelmiszerbank Egyesület arra kérte a lakosságot, hogy vásárlásai alkalmával a nélkülözők számára is tegyen egy tetszőleges tartós élelmiszert a kosarába, amit a fizetés után a kasszák melletti gyűjtőpontokon adhattak le. A gyűjtésre november 17. és 19. között, péntektől vasárnapig került sor négy kiskereskedelmi lánc, a Tesco, az Aldi, az Auchan és a Metro áruházaiban, országszerte több mint 350 helyszínen. Az adományokat az Élelmiszerbankkal együttműködő szervezetek zöld mellényt viselő önkénteseinél lehetett leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon pénteken délutántól vasárnap estig.

A nélkülözők számára a készétel konzervek, a rizs, a tészta és a hozzájuk illő szószok, a liszt, a bébiétel, az étolaj, a tartós tej és az édességek jelentik a legnagyobb segítséget, valamint bármilyen hűtést nem igénylő élelmiszer. Az Élelmiszerbanknál idén a szokottnál jóval hamarabb, már a fűtési szezon előtt meredeken nőni kezdett a segítségkérések száma, amelyek között a többgyermekes családok, az egyszülős háztartások és az idős emberek aránya nagyon magas.

A vásárlók az adományaikkal közvetlenül a környezetükben élő nehézsorsú embereket segíthetik. 

Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz az ünnepeket megelőző időszakban, valamint a leghidegebb januári hetekben.

A Tesco külön támogatást is felajánlott, amely szerint az áruházaiban adományozott termékek értékének húsz százalékával megegyező összeggel segíti a szervezet egész éves élelmiszermentő munkáját. Aki a hétvége során nem tudott személyesen ellátogatni egyik áruházba sem, de szívesen segítené a gyűjtést, az Tesco Otthonról szolgáltatás keretében tud adománycsomagot vásárolni a nélkülöző családok részére, egészen a hónap végéig.

Fotó: Pozsgai Ákos

Az adományokból főként időseket, nagycsaládosokat, családsegítő szolgálatok és gyermekotthonok ellátottjait, fogyatékkal élő embereket, hajléktalanokat és az ország legelmaradottabb településein lakókat segítik majd. A kiskunhalasi Tesco áruházban a Mozgáskorlátozottak Mélykúti Egyesületének 32 önkéntes munkatársa, köztük jánoshalmi, kiskunhalasi és tataházi segítők, hat váltásban, reggeltől estig gyűjtötték a tartós élelmiszereket – közölte hírportálunkkal Rasztik Tibor, a szervezet elnöke. Elmondta, hogy összesen 1430 kilogramm tartós élelmiszer gyűlt össze, ebből a mennyiségből több mint 280 rászorulóhoz tudnak majd élelmiszercsomagokat eljuttatni az önkéntesek öt településen, Bácsalmáson, Csikérián, Jánoshalmán, Mélykúton és Tataházán még az ünnepek előtt.      

Az Élelmiszerbank 2006 óta minden évben megszervezi karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtő kampányát, tavalyelőtt országosan csaknem 350 ezer kiló adományt gyűjtöttek, amelyből hetvenezer nélkülözőnek tudtak segítséget nyújtani az ünnepek idején, tavaly azonban csupán harmadannyi felajánlás érkezett a szervezethez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában