Kiskunhalas/Budapest

2023.11.28. 12:58

Halasi kadétok jártak a Bánk bán előadáson a Nemzeti Színházban – galériával

A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából „Legendák és Hősök” elnevezéssel indított kulturális programsorozat részeként közel százhúsz kadét tekinthette meg a Bánk Bán című előadást a Nemzeti Színházban, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikumból negyven kadét nézte meg az előadást.

Pozsgai Ákos

Negyven kadét nézte meg az előadást

Forrás: Honvédelem.hu

Az ország különböző iskoláiból érkező kadétokat a Honvédelmi Minisztérium részéről Kis Ákos és Aranykovács Andrea, a Honvédelmi Nevelési Főosztály osztályvezetői köszöntötték – számolt be a színházi látogatásról a honvédelem.hu. Az előadás kezdete előtt a fiatalokat körbevezették a színház épületében, ahol számos érdekes információval gazdagodhattak annak történetéről. A kadétok megtudhatták, hogy a Nemzeti Színház 2002. március 15-én nyitotta meg kapuit Madách Imre: Az ember tragédiája című drámai költemény díszelőadásával. 

A teátrum első igazgatója Schwajda György volt, nevéhez köthető „A Nemzet Színésze” kitüntetés megalapítása. Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. A Nemzeti Színház művészi feladata, hogy az intézmény jelentőségéhez méltó módon becsülje meg a magyar és egyetemes drámairodalom, a színházművészet tolmácsolóit. 

A kadétok a színház bejárása után a Bánk Bán című előadást nézték meg, majd az előadás után kívülről is körbe csodálhatták a Nemzeti Színház épületét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában