Felújítás

2023.11.19. 07:00

Felavatják a Kunszentmiklósi tájházat

Ünnepélyes keretek között avatják fel a kunszentmiklósi tájházat. A rendezvény november 24-én 16 órakor kezdődik.

Gulyás Sándor

Illusztráció

Fotó: Shuttestock

A tavalyi évben újult meg a kunszentmiklósi Diószegi Balázs Emlékház, amit a város képviselő-testülete a Kunszentmiklósi Települési Értéktár Bizottságnak adott használatba. Határozat született arról is, hogy az épület tájház funkciót töltsön be. Az épületet korhű bútorokkal rendezték be, ami megadja tájház jellegét. 

A ház felújításával egyetemben megtörtént a telken lévő műhely rekonstrukciója is, ide költözik majd a helyi értéktár. Ezen a napon emlékeznek meg Szappanos Lukács halálának ötvenedik évfordulójáról. Szappanos Lukács, Kunszentmiklós szülötte, kun nemesi származására büszke, kiemelkedően művelt, írogató parasztpolgár volt. Elévülhetetlen érdeme volt abban, hogy a Kunság elveszettnek hitt táncöröksége megőrződött. Nevéhez fűződik a kunszentmiklósiak Szentmiklósi Gyöngyösbokréta csoport létrehozása, akik méltó módon képviselték Magyarországot külföldi fellépéseik alkalmával is. Szappanos Lukácsot ötven éve, 1973-ban helyezték örök nyugalomra. 

Az emlékünnepséget a tájházavató után tartják meg a Varga Domokos Általános Művelődési Központ nagytermében. Közreműködik Bődi Szabolcs, Izsák Zoltán, valamint a Szappanos Lukács Népdalkör és a szüreti bálos táncosok.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában