KSH

2023.11.09. 18:00

Az országban kevesebb, míg Bács-Kiskunban több új lakás épült

Szeptember végéig 10 808 új lakás épült idehaza, 21 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Bács-Kiskunban viszont több új otthont adtak át, mint az előző év hasonló időszakában, összesen 364-et. A jövőt tekintve viszont kevesebb a kiadott építési engedélyek száma.

Barta Zsolt

Önkormányzati szociális bérlakásokra pályázhatnak a fiatalok Halason

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

A drasztikus építőipari áremelkedések és az építési hitelek megdrágulása miatt visszaesett országszerte az új lakások építésének a száma. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése alapján azonban Bács-Kiskunban jobb a helyzet. Míg idehaza 21 százalékkal kevesebb új lakást adtak át, addig a vármegyénkben 5 százalékkal több ingatlan készült el.

Más a helyzet azonban, ha a jövőt nézzük. A hazai kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 14 894 volt, ez 43 százalékkal kisebb, mint 2022 azonos időszakában. Bács-Kiskunban a visszaesés jelentősebb: nálunk 48 százalékkal csökkent az építési igények száma.

A KSH jelentése szerint idehaza 10 808 lakást vettek használatba az országban, szeptember végéig. Budapesten 29 százalékos visszaesés történt, 3234 lakás épült. A vármegyeszékhelyeken 37, a többi városban 8,6, a községekben 8,1 százalékkal csökkent az épített lakások száma 2022 azonos időszakához képest. A vállalkozások által épített lakások száma 22, a természetes személyek által építetté 16 százalékkal esett vissza 2022 I–III. negyedévéhez mérten.

Az új lakóépületekben használatba vett lakások 50 százaléka családi házban, 43 százaléka többlakásos épületben, 3,4 százaléka lakóparkokban található. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 4 négyzetméterrel, 97,8 négyzetméterre nőtt. Az építési kedv az összes település kategóriában csökkent. A települési hierarchiában lefelé haladva egyre nagyobb a visszaesés: a fővárosban és a vármegyeszékhelyeken 39, a többi városban 43, a községekben 49 százalékkal kevesebb lakás építését tervezik. Bács-Kiskun vármegyében szeptember végéig 364 új lakást adtak át a KSH adatai alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában