Bács-Kiskun

2023.11.10. 18:00

A télre még várni kell, de a Magyar Közút már felkészült − galériával

Péntektől téli üzemmódba váltott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. valamennyi egysége. Jelenleg az első fokozatban nincs szükség síkosság-mentesítésre, azonban ha majd 3 Celsius-fok alá csökken a hajnali minimális hőmérséklet, elkezdik az ezzel járó munkálatokat. Ilyenkor a síkosság kialakulásának a megelőzését végzik.

Lizik-Varga Katalin

Bács-Kiskun vármegyében összesen több mint kétezer kilométer kezelését végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Fotó: Lizik-Varga Katalin

− Arra törekszünk, hogy mielőtt kialakulna jég az úthálózaton, előtte kivonuljunk és sószórással megelőzzük a lefagyást – tájékoztatott Dr. Sztana Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának vezetője. Mint mondta, a gépek felkészítését már tavasszal elkezdték. Pénteken zajlott a járművek utóellenőrzése, szemlézése. 

Tavaly több mint 2000 tonna sót használtak útszórásra, ez volt eddig a legkevesebb sófelhasználással járó téli szezon. Felkészültségüket jelzi, hogy idén már 7142 tonnát tároltak be sóból, ez több mint a duplája annak, amit az elmúlt télen használtak. Munkájukat kamerák és út menti meteorológiai állomások is segítik, melyek pontos időjárásadatokat közölnek az utak helyzetéről. Sőt, kiderült, hogy az útburkolatokba és az út melletti állomásokba különböző szondák vannak beépítve, így azt is meg tudják állapítani a távolból, hogy mekkora a sókoncentrátum egy adott felületen. Természetesen emellett útellenőri szolgálatot is végeznek. 

Bács-Kiskun vármegyében összesen több mint kétezer kilométer kezelését végzi a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A téli elhárítás szempontjából pedig három útkategóriát különböztetnek meg. 

A legnagyobb erőbedobással az őrjáratos utakon végzik a téli síkosságmentesítést, melyek hossza közel 940 kilométer. Ezek azok az utak, illetve útvonalak, amelyeken a védekezés az út teljes hosszán és a forgalmi sávok teljes szélességében történik. A hóeltakarításkor ezek az utak elsőbbséget élveznek. A rajonos utakon csupán a veszélyes részeket, például az íveket, emelkedőket és a megállóhelyek környékékét tisztítják. A fehér téli utakon pedig a közútkezelő nem gondoskodik síkosság mentesítésről, a hóeltakarítás is csak olyan mértékig történik, hogy az út személygépkocsival járható legyen.  A közútkezelő a vármegyében található kerékpárutak egy bizonyos részét is kezeli. 

Dr. Sztana Zoltán megyei igazgató elmondta, hogy egyre nagyobb problémát okoz nekik, a géppark kezelőszemélyzetének a biztosítása. Azonban idén is sikerült plusz munkavállalókat felvenniük a téli időszakra, így ebben az évben is lesznek emberek, akik síkos és havas időjárás esetén munkájukkal elősegítik a biztonságos közlekedést a vármegyében. A télies időjárás beálltával 0-24 órában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak majd a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai a téli útüzemeltetési feladatok ellátásán, koordinációján.  

A cég ebben az évben 43 szerződést köt majd különböző cégekkel, akik, ha valamiért rendkívüli hóhelyzet alakul ki, segíthetnek egy adott útszakasz tisztításában. Sztana Zoltán kitért arra is, hogy a közlekedők gyakran kritikával illetik a Magyar Közutat, amikor látnak egy munkagépet, ami éppen nem a síkosság-mentesítési feladatát végzi. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a munkagépeknek kijelölt szakaszt kell bejárniuk, és csak a saját körzetükben végezhetnek síkosság-mentesítési munkákat. Elmondta, hogy flottakövető rendszert is működtetnek, melynek köszönhetően pontosan tudják hol és hogyan végzik a munkavállalók a feladatokat. 

Folyamatosan működik a diszpécser-szolgálat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának kecskeméti székhelyén működik a vármegyei diszpécser-szolgálat 5 fővel, folyamatos 12 órás váltással. Ide érkeznek be a mérnökségekről az ügyeletesek jelentései, melyet jóváhagyás után tovább küldenek az Útinform felé. Innen a médiát is tájékoztatják a vármegyei útviszonyokról. 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának diszpécser szolgálatán információ kérhető útállapotokról és bejelentés is tehető: 76/480-630, 76/819-361, [email protected] .

A területi munkák irányítása az alábbi mérnökségeken történik, a megyei diszpécser szolgálat koordinálásával: Kecskemét, Klebelsberg K. u. 19., 76/819-873 ; Solt, Kecskeméti út 34., 78/819-861 ; Kiskőrös, Dózsa Gy. u. 69., 78/819-869 ; Baja, Bokodi út 62., 79/819-877 ; Kiskunhalas, Középső Ipartelep 3., 77/819-865. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában