Honvéd Nyugdíjas Klub

2023.11.14. 09:48

A világháborúkban elesettekre emlékeztek a nyugállományú katonák Szabadszálláson − galériával

A hagyományoktól eltérően − a zuhogó esőre tekintettel − gyertyagyújtás nélkül emlékeztek meg a hazájukért elesett hősökre „A pipacs napján” a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub tagjai.

Gulyás Sándor

Forrás: Honvéd Nyugdíjas Klub Facebook-oldala

Az első világháború befejezésének 105. évfordulójának alkalmából Horváth Balázs nyugállományú ezredes mondott beszédet, majd ezt követően az egyesület képviselői helyezték el koszorúikat az I. világháborús, majd rövid sétát követően a II. világháborús emlékműnél. 

A pipacs az emlékezés napjának jelképe. 1918. november 11-e egy négy esztendeje várt nap volt – ekkor ért véget a világháború, amit akkor még nem számoztak. Már a következő évben, 1919-ben a Brit Nemzetközösség országaiban ezt a napot hivatalos ünneppé nyilvánították. Az emlékezés napján nemcsak az első világháború halottai előtt róják le kegyeletüket a korona polgárai: mellettük a külföldi frontokon valaha harcolt minden veterán, békefenntartó és valamennyi hős előtt tiszteleg a nemzetközösség. Az emlékezés jeleként ilyenkor pipacsot viselnek a ruhájukon. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában