2023.11.23. 08:00
A karácsonyi gyümölcsök és fűszerek jótékony hatásait ismertették a szegényeknek
Karácsonyi gyümölcsökről, fűszerekről szólt a Wojtyla Akadémia legújabb előadásán Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője.
Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője
Fotó: Kapott fotó
Kecskeméten, a népkonyhaként is működő Wojtyla Barátság Központban ebéd előtt a szegények egy újabb érdekes előadást hallgathattak meg kedden, immár a közelgő karácsonyi ünnepekhez kapcsolódóan. Horváth Lászlóné Terike rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat a sorsközösség tagjainak, egy-egy ünnepkör vagy éppen évszak kapcsán. Most a karácsonyi gyümölcsök és fűszerek kerültek terítékre.
Farkas Pál, a népkonyha programszervező munkatársának bevezetőjét követően a Krisztus születése-ünnep eredetét idézte fel Horváthné Terike, majd rátért a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó gyümölcsökre és fűszerekre, melyek amellett, hogy kiemelkedő ízélményt nyújtanak, kivétel nélkül gyógyhatásúak is.
A következő gyümölcsök és fűszerek jótékony és gyógyító hatásait ismerhette meg az érdeklődő közönség: alma, ánizs, citrom, citromfű, fahéj, hibiszkuszvirág, kardamom, gyömbér, édeskömény, narancs, csipkebogyó, mogyoró, szegfűszeg, vanília.
Ízelítő a jótékony hatásokból. Az alma serkenti a vérkeringést, fokozza az agyműködést, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a koleszterinszintet, javítja a máj és a vese kiválasztó munkáját, erősíti a látást, természetes úton segíti az emésztést, ráadásul méregtelenít.
Az ánizs étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként alkalmazzák.
A citrom C-vitaminban gazdag, ezért legtöbbször meghűléses betegségeket kezelnek vele, de emellett – bár kevésbé köztudott – emésztést serkentő és gyomorerősítő hatással bír. A citromfű szíverősítő, görcsoldó és étvágygerjesztő hatása miatt kedvelt.
A fahéj nagyon jó emésztésserkentő, étvágyjavító és gyomorerősítő szer. A hibiszkuszvirág magas vérnyomás, stroke, szív- és érrendszeri betegségek, alultápláltság, gyomor és bélgörcsök, székrekedés, koleszterin problémák, immunerősítés, menstruációs görcsök, felfázás, vesekő, légúti megbetegedések, lázas állapotok, ekcéma, övsömör, tályog, szájüregi vérzések, sebek, kötőhártya gyulladás esetén ajánlott.
A kardamom a gyógyászatban elsősorban gyomorerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt kedvelt.
A gyömbér gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést segítő és vértisztító hatása miatt terjedt el. Egy pohár gyömbérből készült itallal könnyen megszüntethető a zsíros ételek fogyasztása után jelentkező teltségérzés.
Az édeskömény kiváló emésztésserkentő, étvágyjavító, görcsoldó és vizelethajtó hatása miatt kedvelt, s ezek mellett rendkívül jó tejszaporító. A narancs kiváló gyomorerősítő, emésztést serkentő és vértisztító hatású.
A csipkebogyó bőrpír, bőrelváltozások, pigmentfoltok, terhességi csíkok, striák, hegek, szív- és érrendszeri megbetegedések, érszűkület, érelmeszesedés, tavaszi fáradtság, krónikus fáradtság, csontozatot érintő problémák, megfázás, influenza, köhögés, gyulladások, keringési zavarok, vérnyomás problémák, méregtelenítés, székrekedés, dohányzás, skorbut, ínybetegségek, kötött izomzat, izomgörcs esetén ajánlott.
A mogyoró kiváló immunerősítő, mivel rengeteg ásványi anyagot, vitamint és tápanyagot tartalmaz. Gátolja az epekő kialakulását, valamint elősegíti az epehólyag-gyulladás megszűnését. Szabályozza a vércukorszintet, segíti a lerakódott zsírok felbontását. A népgyógyászat légzőszervi megbetegedések esetén is alkalmazza. Elősegíti a szervezetből a méreganyagok
A szegfűszeget a gyógyászatban görcsoldóként alkalmazzák leginkább, de fogfájás-csillapító hatása is jelentős. A vanília enyhíti a fájdalmat, és hűsít. Segít gyógyítani az apróbb égési sérüléseket.