Baja

2023.11.08. 18:09

A Duna-vízgyűjtőn értékelték a védművek állapotát

A Duna-vízgyűjtő közös érdekű vízkárelhárítási műtárgyainak szemléjét tartották meg november 2-án.

Márton Anna

Közösen járták be a területet a napokban

Fotó: Beküldött fotó

A Magyar–Szerb Vízkárelhárítási Albizottság szakértői munkacsoportjának állandó feladata, hogy az őszi időszakban elvégezze a közös érdekű, határon átnyúló hatással bíró ár- és belvízvédelmi művek (védtöltések, szivattyútelepek, zsilipek és egyéb létesítmények) szemléjét a magyar–szerb Duna-vízgyűjtőn. Az idei évben a közös bejárásra 2023. november 2-án magyar területen, másnap pedig szerb területen került sor. A találkozón a magyar felet az Alsó Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság (ADUVIZIG) szakemberei az árvízvédelmi, belvízvédelmi szakágazat és a területi szakaszmérnökség részvételével képviselték. A szerb küldöttséget az újvidéki székhelyű Vajdasági Vizek Vízgazdálkodási Közvállalat, valamint a területi fenntartási feladatokért felelős Észak-Bácska Vízgazdálkodási Vállalat munkatársai alkották.

A magyar és szerb küldöttség együttes részvételével megtartott találkozón elvégezték az ár- és belvízvédelmi művek szemléjét a közös érdekű Duna-vízgyűjtőn, melynek során értékelték a védművek állapotát, azok védképességét és a közös árvédekezési szabályzat alkalmazását, továbbá átadták egymásnak a 2022. és 2023. évi szemlék közötti időszakban, a közös érdekű vízgyűjtőn végrehajtott árvíz-, belvíz- és jégvédekezési tevékenységekről, valamint a végrehajtott és tervezett munkákról szóló tájékoztatókat. 

A felek megállapították, hogy a megtekintett védművek állapota magyar és szerb területen egyaránt megfelelő.

A Baja–Bezdáni-csatorna közös üzemelési szabályzata alapján a bejárás során megtörtént a csatorna és létesítményeinek közös szemléje is. A közös üzemelési szabályzat 2023. évi alkalmazását illetően a felek megállapították, hogy a csatorna üzemelésével kapcsolatosan nem merültek fel problémák, a csatornán tervezett fenntartási munkák megtörténtek. Az információcserét a felek az érvényes szabályzattal összhangban végezték – adta hírül az ADUVIZIG.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában