Átadó ünnepség

2023.10.18. 19:50

Ünnepélyes keretek között adták át a felújított tanuszodát Vaskúton – galériával

A Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat által fenntartott Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskolában lévő tanuszoda ünnepélyes átadását tartották október 18-án délelőtt. A tanuszoda pályázati forrásból és az intézmény ráfordításából újulhatott meg összesen közel 230 millió forint összegből.

Márton Anna

Vörös Csaba a Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is beszédet mondott az ünnepségen

Fotó: Márton Anna

Az ünnepi eseményen részt vett és beszédet mondott Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti képviselő, Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága elnöke, Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője, Alszegi Zoltán polgármester. A rendezvényen tiszteletét tették a környékbeli települések vezetői, valamint a bajai tanintézmények igazgatói.

Vörös Csaba a Vaskúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy bár Vaskút település mérete nem indokolja egy tanuszoda fenntartását, működtetését, mégis nagy öröm, hogy elkészült. Ez köszönhető egyebek mellett annak, hogy a település lakóit mindig fűtötte valami tenni akarás, hogy különbek legyenek – jó értelemben – és ebből fakadóan többek és büszkébbek az átlagosnál. Ebben a medencében tanult meg úszni és kezdte meg sportpályafutását Klocker Edit Európa-bajnoki ezüstérmes, olimpiai döntős pillangóúszó – hangzott el az eseményen.

Rózsa Sándor szavaival zárta gondolatait az elnök: Ha mindenki úgy tesz ahogy tenni kell, akkor minden úgy lesz, ahogy lenni kell.

Zsigó Róbert a tanuszoda átadó ünnepségen emlékeztetett arra, hogy Magyarország kormányának egyik legfontosabb célja az elmúlt években az volt, hogy fejlessze a településeket, leginkább a kis településeket. Teszi ezt azért, hogy azok, akik itt élnek megfelelő színvonalon vehessék igénybe az állam, illetve az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat, úgy érezzék, hogy érdemes ilyen kis településen élni.

Zsigó Róbert Baja és térsége országgyűlési képviselője
Fotó: Márton Anna

Megemlítette, hogy az elmúlt esztendőben több felújítás történt a faluban. Az orvosi rendelőt felújították, bölcsődét építettek, iskolát modernizálták, a községházát korszerűsítették. Korábban megépítették a kerékpárutat Vaskút és Gara között. Még van dolguk bőven, hangsúlyozta a képviselő, de arra amit közösen elértek, arra mindannyian büszkék lehetnek, minden vaskúti büszke lehet arra, ahol most tartanak. A tanuszoda épületével kapcsolatban elmondta, hogy az intézmény szerinte nem csak a vaskútiakat, de a térség településeit is kiszolgálja majd a jövőben.

– Akkor lehetünk sikeresek, ha összefogunk 

– emelte ki Zsigó Róbert.

Ritter Imre köszöntő beszédében emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a vaskúti tanuszoda felújításának története két és fél éve indult, amikor Zsigó Róbert akkori államtitkár a parlament tavaszi ülésszakán megkereste és elmondta, hogy Vaskúton komoly feladat lenne és elhívta, hogy megnézzék mit tudnak segíteni. Amikor második alkalommal járt Vaskúton, akkor már tudta, hogy ezt a komoly összeget a nemzetiségi keretből fogják kigazdálkodni, és  tett egy ígéretet arra, hogy két év múlva az tanuszoda átadó ünnepségére jöhetnek.

Ritter Imre német nemzetiségi parlamenti képviselő
Fotó: Márton Anna

Soltész Miklós államtitkár beszédében kiemelte, hogy több szempontot tartanak szem előtt a kormányzás során. Az egyik kiemelkedő szempont a sportoló nemzet, úszó nemzet. A fizikai egészség mellett kiemelte a lelki egészség és a nemzet összetartásának fontosságát.

Soltész Miklós államtitkár
Fotó: Márton Anna

Az elmúlt másfél év alatt közel másfél millió ember volt már jelen sport, kulturális vagy egyéb rendezvényen a Puskás Ferenc arénában. Megemlítette a Duna Aréna építését, a fantasztikus Úszó -és Vízilabda világbajnokságot, ahol 192 országból érkezett 2600 sportoló. Most nyáron a nemzeti atlétikai központban 195 ország részvételével rendezték meg a minden idők legjobban megrendezett világbajnokságát. A 14 ezer cikk, ami szerte a világon megjelent erről a világbajnokságról, 28,5 milliárd elérést jelentett.

Soltész Miklós kiemelte: az adatok fontosak, mert a nemzeti összetartozás és a nemzetközi elismertség fontos az országunk számára. Fontos mindannyiunk számára. Teljesen mindegy, hogy ki hol él. Az is fontos, hogy ne csak a nemzet fővárosában valósuljanak meg ilyen építkezések, hanem adott esetben itt Vaskúton is.

A közel 20 éve használaton kívüli uszodában 180 millió forintos pályázati forrásból megvalósult a teljes gépészet és uszodatechnika, mely magába foglalja a tanmedence tisztításához és megfelelő vízminőség előállításához szükséges vegyszeradagolást, illetve szabályozza a vízszintet, az utántöltést, a vízszűrést, a párátlanítás és levegőszellőztetés. A berendezés érzékeli a tanuszodában lévő hőmérsékletet, melyet a kívánt hőmérsékletre szabályoz, illetve érzékeli a levegő páratartalmát és azt szabályozza egy bemeneti és egy kimeneti szellőzőrendszeren keresztül, mely végig van csövezve a tanuszodában. A tanuszoda építési munkálatai során lebontásra került a tanuszodát körülövező aljzat, illetve a tanmedence oldalfalából 60 centiméter. A tartópillérek falazását követően új oldalfalat és födémet kapott a tanmedence. Megvalósult a padlófűtés kiépítése a medencetérben. A teljes hideg és meleg burkolatot is kicserélték a projekt során. Új nyílászárok kerültek beépítésre.

A Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskola energiahatékonyságot növelő beruházásának 15 millió forintos támogatásából  sportkomplexum és a régi épület fűtését 2 darab régi típusú, nagy teljesítményű kazán látta el. A pályázati támogatásból 2 darabúj típusú energia hatékonyabb Rehema gázkazánt tudtak vásárolni, illetve kiépíttették a kazánházban az új rendszert és a hozzá tartozó új kéményt.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában