72 óra kompromisszum nélkül

2023.10.15. 21:18

Önkéntes munkára hívták a történelmi egyházak a fiatalokat Halason is – galériával

Október 12-én, csütörtök este indult és vasárnapig tartott a „72 óra kompromisszum nélkül” elnevezésű szociális önkéntes akció, amelyet három történelmi keresztény egyház – a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház – szervezett. A háromnapos ifjúsági eseménysorozat során az önkéntesek országszerte és a határon túl is különböző közhasznú feladatokat látnak el: például játszótereket újítanak fel, erdőt takarítanak vagy éppen bekapcsolódnak a szociális segítségnyújtásba. A program célja, hogy népszerűsítse az önkénteskedést a fiatalok körében. Kiskunhalason mintegy félszáz fiatal csatlakozott a programhoz a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum diákjai közül, akik három helyszínen is végeztek önkéntes munkát.

Pozsgai Ákos

A temetőt is rendbe tették a fiatalok

Fotó: Pozsgai Ákos

A halasi gimnazisták először az alsóvárosi katolikus temetőben két katonai parcellát is rendbe tettek. A II. világháborúban elesett magyar és német katonák sírhelyén gereblyézték össze a faleveleket, letakarították a kereszteket, valamint az ott található kőkeresztet, amelyet 1948-ban állítottak és amelyet Kiss József kőfaragó mester készített.

A diákok egy másik csoportja a Lomb utcai katolikus óvoda udvarát takarította, valamint megtisztították a szabadtéri játékokat a szennyeződésektől. Az önkéntesek harmadik csoportja pedig az alsóvárosi katolikus plébánia hivatal udvarán takarított. Kiskunhalason évek óta csatlakoznak a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akcióhoz – mondta el Kuris István László alpolgármester, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum hitoktatója, a program egyik halasi koordinátora. 2022-ben országosan közel 9 ezren vettek részt az akcióban, az idei 16. alkalommal is közel tízezren végeztek valamilyen önkéntes közösségi munkát. A legtöbb helyen különböző ökológiai, fejlesztő vagy szociális feladatot valósítottak meg, a parkrendezésen és szemétszedésen át az idősek otthonában végzett önkéntes munkáig.

Az egyházak által kezdeményezett, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával létrejött program célja népszerűsíteni az önkéntes munkát a fiatalok körében. Az elmúlt három napban összesen 158 önkéntes csapat 77 településen 152 projektet valósított meg országszerte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában