Rendezvény

2023.10.01. 11:38

Kései szüretet tartottak Páhiban, több száz résztvevővel – galériával

Háromszázan vettek részt a szombati rendezvényen Páhiban. A helyi gazdakör negyedik alkalommal rendezte meg a kései szüretet és borünnepet az 1200 lelket számláló településen. Délelőtt a víg társaság Poczkodi Csaba generosáját, ezt követően Győrfi Róbert Alettáját szüretelte, melyet aznap délután feldolgoztak.

Barta Zsolt

Gyorsan megtelt a vödör, pláne, ha hárman is szedték a generosa szőlőt Páhi határában

Fotó: Barta Zsolt

Pecznyik Béla gazdaköri elnök becslése szerint a felajánlott szőlőből mintegy 10 hektónyi bor készülhet, amelyekből lepalackozzák a falu borait. Délelőtt vidám társaság vonult ki a település határába, köztük voltak a német testvértelepülés küldöttjei is. Reggel ugyanis két órán keresztül Janik László készítette a sült debrecenit, Lucza Gábor pedig az oldalast, hogy erőt gyűjtsenek a dolgozók. Ahogy szokás, előkerültek a házi pálinkák és a borok is, hogy jobban csússzanak az ínyenc falatok.

Lapunknak Poczkodi Csaba, a generosa tulajdonosa elmondta, hogy várhatóan öt mázsányi szőlőt szüretel majd a közösség. A családja öt hektár szőlőt művel, amelyeken pölöskei muskotályos, Aletta, Bianka, olaszrizling, generosa terem, illetve a nagyszülői tanyája mellett közel 100 éves a sárfehér szőlő, amely még az idén is hozott termést. A generosa-ültetvény mellett a szüretelő társaság Podmaniczki Imre plébános áldásával kezdte meg a munkát, amellyel gyorsan végeztek. A munkát segítették az óvodások, iskolások is. Az Aletta-ültetvény után a csapat visszatért a közösségi házhoz, ahol a gazdaköri sátorában ebédeltek a munkások. 

Kiváló hangulatban telt a kései szüret az ültetvényen
Fotó: Barta Zsolt

Vaddisznópörkölt, babgulyás várta a megfáradt munkásokat. A gulyásba helyi termesztésű biozöldséget főztek a szakácsok, emellett 15 kiló lisztből, 10 kiló szalonna és más alapanyagok felhasználásával kenyérlángos készült a gazdaköri sátornál.

Délután feldolgozták a szőlőt, hordógurító versenyen vettek részt kicsik és nagyok, az estét pedig birka- és pacalpörkölt vacsorával zárták a résztvevők. A rendezvény éjfélig tartott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában