Látássérültek ünnepe

2023.10.14. 15:28

Fehér Bot Napot tartottak Kecskeméten – galériával

Október 15-e a Fehér Bot (a vakok és gyengénlátók) nemzetközi napja. A világnap célja a közvélemény figyelmének felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való teljesebb értékű beilleszkedésük útját. Ennek apropóján ünnepi rendezvényt tartottak a Kecskeméti Katona József Könyvtárban is.

Orosz Fanni Flóra

Hencz András az egyesület elnöke

Fotó: Orosz Fanni Flóra

A Fehér Bot nap alkalmából díjátadóval és egész délelőttös programmal készült a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete a látássérültek és a támogatóik számára. Az ünnepélyes megemlékezésen átadták a megtisztelő Z. Kovács Bertalan díjat is, illetve egy mini színházi előadás is szórakoztatta a közönséget.

A Kecskeméti Katona József Színház mini társulatában többek között Sirkó László színművész is szerepelt, Petőfi születésének 200. évfordulója ihlette az előadást. Az önkormányzat részéről Lévai Jánosné köszöntötte a rendezvényen megjelenteket néhány megindító gondolattal, felhívva a figyelmet az érzékenyítésre.

Őket követte Hencz András, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnökének beszéde: „Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el” – az idézet Jókai Mórtól származik, ezzel kezdte sorait Hencz András.

– Figyeljünk nem látó társainkra, és ne csak ezen a napon, hiszen az ő életük minden nap erről az állapotról szól – hangsúlyozta. 

Október 15-én egy kicsit mindig nagyobb az odafigyelés az érintettekre, ilyenkor emlékezünk azokra az eseményekre és jelentős eredményekre, amelyeket elértek eddig. Akár az infokommunikáció, az akadálymentesítés, vagy az oktatás terén. Ilyenkor veszik számba azokat a terveket és célokat is, melyekkel és melyekért még dolgozni és küzdeni kell, de az Egyesület motivációja évek óta töretlen. 

– El szeretném mondani, úgy hiszem, soha nem álltunk még ilyen közel ahhoz, hogy a szükségleteinknek megfelelő irodához és közösségi teremhez jussunk. Remélem a döntéshozók érzékelni fogják ennek fontosságát – bizakodik az Egyesület elnöke.

A fehér bot, amiről a világnap kapta a nevét, a vakok utcai közlekedésének közismert és elengedhetetlen eszköze. Szerencsére ma már a fejlett technológiai eszközöknek hála még nagyobb önállóságot érhetnek el a látássérültek, mint valaha. Az okostelefonok és tabletek különböző speciális funkciói jelentősen megkönnyítik számukra a hétköznapokat.

Ugyanakkor az eszközökön túl az Egyesület életében akadt egy személy is, aki időt és energiát nem spórolva évek óta tesz és ad a közösségért, akit idén különleges elismerésben is részesítettek. Ez évben a Z. Kovács Beralan emlékplakettet Balázs Erzsébet kapta, aki szívvel és lélekkel gondoskodik a közösség jóllétéről.

A nap folyamán díjazták még a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete által meghirdetett „Minden napra egy próza, az orvost távol tartja” című pályázatának győztes munkáit, ezért számos irodalmi művel gazdagodhatott a közönség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában