Kitüntetések

2023.10.21. 17:30

Elismeréseket is átadtak Kecskeméten az idősek világnapja alkalmából – galériával

A kecskeméti időseket, a jelen aktív, tevékeny alakítóit, a közösség megbecsült tagjait köszöntötte Kecskemét Önkormányzata és az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Idősgondozó Szolgálata az idősek világnapja alkalmából rendezett ünnepségen szombaton, a Hírös Agórában. Az eseményen a Kecskeméti Idősekért Díjat is átadták a szervezők.

Horváth Péter

Engert Jakabné, kecskeméti alpolgármester köszöntötte az időseket

Fotó: Horváth Péter

1991 óta ünnepeljük az idősek világnapját október elsején, de mára október az idősek hónapjává vált. A hagyományos ünnepségen a városvezetés nevében Engert Jakabné, kecskeméti alpolgármester köszöntötte a nagy számú meghívottat. Mint fogalmazott, az ünnep arról szól, hogy azt nemzedéket köszöntsék, aki Kecskemétet felépítette.

– Tisztelgünk azon generáció előtt, aki azon túl, hogy adott nekünk egy várost, bölcsességével gazdaggá tette a közösséget. Mert Kecskemét mindig is hitt a közösség erejében. Ezt a város az tette igazán különlegessé és az elmúlt évtized egyik legsikeresebb településévé, hogy egy erős, összetartó közösség él benne – fogalmazott az alpolgármester, hozzátéve, hogy az idősek napján nem a maguk mögött hagyott évekre gondolnak, hanem a felhalmozott tudást, bölcsességet ünneplik. 

– A bölcsesség biztosítja számunkra azt a bizonyosságot és biztonságot, hogy az emberiség, és benne mi, kecskemétiek, előre haladjunk egy jobb világ felé. 

Önök nem pusztán az előttünk járó generáció képviselői. Ennél sokkal többről van szó. Önök azok a hídemberek, akik nap mint nap átadják azokat az értékeket, hagyományokat és tudást, egyszóval azt a bölcsességet, amellyel nem csak a jelen békéjét és biztonságát tudjuk megőrizni gyermekeinknek, unokáinknak, hanem a jövőnket is bebiztosítjuk – méltatta az idős generáció értékeit az alpolgármester, aki hangsúlyozta, hogy a városvezetők kötelessége tiszteletben tartani mindazt, amit az idősek tanítottak. Ezért fejlesztik a szociális hálót és az idősügyi ellátórendszert.

A köszöntő után a Kecskeméti Idősekért Díjakat adta át  Engert Jakabné és Kormányosné Makai Eszter, a Nyugdíjasszövetség elnöke. A Kecskeméti Idősekért Díjat Kecskemét Megyei Jogú Város Idősügyi Tanácsa alapította. Már hagyomány, hogy a díjátadásra az Idősek Hónapja alkalmából kerül sor a Nyugdíjszövetség javaslatai alapján.

A díjak átadása előtt Leviczky Józsefné Csávás Ilonát, a Pedagógus Nyugdíjas Klub volt vezetőjét köszöntötték, aki a kecskeméti közösségekben végzett több mint hat évtizedes önzetlen, lokálpatrióta közösségépítő tevékenysége elismeréséül a Civilek Kecskemétért Díjat vehette át a Város Napján.

Az Idősügyi Tanács és a Nyugdíjas Szövetség Kissné Agárdi Erzsébetet a Kecskeméti Idősekért Díjjal tüntette ki. A laudációban elhangzott, hogy Kissné Agárdi Erzsébet a Díszítőművész Szakkör jelöltjekén 2016-ban került a nyugdíjasszövetség felügyelőbizottságába. Segítőkészsége, megbízhatósága révén méltán vívta ki a nyugdíjasok közösségének tiszteletét, megbecsülését, melynek bizonyítéka, hogy tavaly februárban a küldöttgyűlés ismételten bizalmat szavazott felügyelőbizottsági tagságára.

Gerhát László zongoraművész, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar volt karmestere, a Kecskeméti Kodály Iskola tanára szintén a Kecskeméti Idősekért Díjban részesült. Gerhát László méltatásában elhangzott: 2010 óta szervez zenei programokat a nyugdíjas közösségek és az „Egy iskola egy klub" mozgalomhoz csatlakozott köznevelési intézmények érdeklődő diákjai, pedagógusai számára. A hangversenyeket szakmai igényességgel, a harmadik kor tagjai iránti elkötelezettséggel szervezi. Ezek az alkalmak nemcsak zenei élményt jelentenek, hanem ismeretet is adnak. Az előadások alkalmával a zeneművek alkotói hátterét, tartalmi-formai, műfaji sajátosságait is megismerteti a hallgatósággal, sőt a hangszerek sokféleségét, hangzásvilágát is bemutatják az előadók.

Ugyancsak Kecskeméti Idősekért Díjban részesült Farkas Sándorné Kollár Erzsébet, aki 2018 óta a Béke Szigete Nyugdíjasklub vezetőségi tagja. Az első években а felügyelőbizottságban segítette a klubot, jelenleg pedig klubvezető-helyettesként végzi munkáját. 2022- ben megalakította a Béke Szigete Dalkört, amely színvonalasan képviseli a közösséget különböző rendezvényeken.

Szintén Kecskeméti Idősekért Díjat adományoztak Gärtner Walternek, a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Szövetsége Kecskeméti Szervezete volt elnökének. Gärtner Walter 1994-től vezetőségi tagja, 2007-től 2023-ig pedig elnöke volt a szervezetnek. Vezetőként kiemelt feladatának tartotta a hadirokkantak és leszármazottaik érdekeinek képviseletét, a magyar történelmi múlt emlékeinek, értékeinek őrzését, ápolását. A kecskeméti nyugdíjas szervezetek közül szervezetének tagjai elsőként regisztráltak a Gondosóra programra.

Az átadót követően a városvezetés ajándékaként nóta és operett gálaműsort láthattak a meghívottak.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában