Elismerések

2023.05.25. 14:20

Kecskemét díszpolgára lett Matolcsy György jegybankelnök

A közgyűlés csütörtöki zárt ülésén meghozott döntései szerint több személynek és szervezetnek adományoz díjat. Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét a közgyűlés Kecskemét díszpolgárának választotta.

Horváth Péter

Dr. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

Fotó: MW-archív

Kecskemét Város Díszpolgára kitüntető címet adományoz az önkormányzat dr. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Nemesszeghy Lajosné (született: Szentkirályi Márta), a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola és Gimnázium alapítója, igazgatója (posztumusz adományozás) részére.

Kada Elek-díjat a Horváth Építőmester Zrt. részére, míg Kecskemét Szociális Ügyéért Díjat Jancsikné Tóth Andrea, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága Margaréta Otthon igazgatója, és Oppelt Józsefné iskolapszichológus részére adományoz az önkormányzat.

Kecskemét Egészségügyéért Díjjal jutalmazzák dr. Kiss Attilát, a Bács-Kiskun Megyei Kórház (jelenleg: Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház), I. Belgyógyászat – Kardiológia főorvosát, a Magyar Hypertonia Társaság által akkreditált Hypertonia Centrum vezetőjét, és Nagy Istvánt, az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága informatikusát.

Kecskemét Ifjúságának Neveléséért Díjat adományoz az önkormányzat Brindzáné Kárpi Ilona, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum igazgató-helyettese, Csikósné Győrfi Ágnes, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium tanára, Gál Gabriella Gyöngyi, a Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum tanára, Hajagos Istvánné, a Corvina Óvoda intézményvezető-helyettese és Szabó István Sándor középiskolai tanár, a Kecskeméti Katona József Gimnázium nyugalmazott intézményvezetője részére.

Kecskemét Felsőoktatásáért és Tudományos Életéért Díjban részesül dr. Nagy Péter egyetemi docens , a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar Alaptudományi Tanszék.

Kecskemét Kultúrájáért Díjjal jutalmazzák Sirkó László színművészt, és Szabóné Bognár Anikó történészt, néprajzkutatót, főmuzeológust, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatóhelyettesét.

Az önkormányzat Kecskemét Sportjáért Díjat adományoz Havas Endre Csaba, a Hírös Sport Nonprofit Kft. létesítményvezetője, a Kecskeméti TE labdarúgó csapata, Vasvári Károly testnevelő, edző, játékvezető (posztumusz adományozás) részére.

Zöld Kecskemétért Díjat adományoz Juhász Istvánnak, a Déli ASzC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola igazgatója részére.

Kecskemét Agráriumáért Díjjal jutalmazzák Gábor Jánost és családját, mezőgazdasági őstermelőket. Kecskemét Gazdaságáért Díjjal pedig dr. Lajtai Virágot, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. gazdasági igazgatóját jutalmazzák.

Zenit - Kecskemét Ifjúsági Díjban részesül a Bolyai János Gimnázium Színjátszó Műhelye.

Az önkormányzat Civilek Kecskemétért Díjat adományoz Leviczky Józsefné nyugdíjas pedagógus és Rémán Csongor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportja önkéntes- és civil referense részére.

Biztonságos Kecskemétért Díjat adományoz Dobai Gergely tűzoltó alezredes, a Kecskeméti Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője, Nagy Ferenc százados, a Magyar Honvédség vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár hivatásos katonája és Tóth Tibor, a Kecskeméti Városrendészet közterület-felügyelője részére.

A Kecskemét Közszolgálatáért Díjat pedig Baracsi Istvánnak, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya foglalkoztatási szakügyintézőjének és Dr. Bicskei Ferencnek, a Kecskeméti Törvényszék tanácselnökének ítélték oda.

Nem értenek egyet

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület sajtótájékoztatót hívott össze a közgyűlést követően, melyben Lejer Zoltán Soros frakcióvezető beszámolt arról, hogy a szövetség nem támogatta Matolcsy György jelölését, és elfogadhatatlannak tartja, hogy egy regnáló jegybankelnöknek ilyen elismerést adományozzanak. Ők mást javasoltak volna az elismerésre, de zárt ülés szabályai miatt nem árulhatták el jelöltjük, jelöltjeik nevét. Hozzátették, hogy a díszpolgári címről egyértelműen politikai döntést hozott a Fidesz-KDNP frakció.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában