Sorokba zárt évtizedek

2023.10.08. 17:48

Bemutatták Bérces Lajos könyvét Izsákon – galériával

Izsákon, a Táncsics Mihály Művelődési Házban mutatták be Bérces Lajos Sorokba zárt évtizedek című kötetét, melyben a szerző Izsáki Hírekben megjelent írásaiból kap válogatást az olvasó. Bérces Lajost és a kötetét Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Balog Zoltán, a Duna-melléki Református Egyházkerület püspöke méltatta.

Lizik-Varga Katalin

A Táncsics Mihály Művelődési Házban mutatták be Bérces Lajos Sorokba zárt évtizedek című kötetét

Fotó: Varga Zoltán

Ez a könyvbemutató ünnep Izsák életében − mondta Dr. Bozóky Imre, a város polgármestere a bemutatón. A városvezető elmondta, hogy Bérces Lajos első írása 1991. március 15-én jelent meg az Izsáki Hírekben. Azóta a helyi újságban rendszeresen találkozhattak az izsákiak a lelkész gondolataival. A polgármester megköszönte Bérces Lajosnak ezt a több mint három évtizedes munkát, valamint biztatta a jelenlévőket a kötet értékes írásainak az elolvasására.

Lezsák Sándor elmondta, hogy Bérces Lajossal körülbelül egy időben kerültek Lakitelekre. Ott találkoztak először, ugyanis ez volt a lelkész első szolgálati helye, csak később került Izsákra. Bérces Lajos könyve egy sokszínű olvasókönyv – mondta Lezsák Sándor. Hozzátette: benne van sűrítve az élete, a mindennapjai. Hiszen a leírt gondolatok a valóságból a környezetéből jöttek, szökkentek szárba és teljesedtek ki. A mondatai nem csak tanítanak, de fegyelmeznek és figyelmeztetnek is – tette hozzá.

Balog Zoltán szerint a kötetben tanítások vannak a szó legmélyebb értelmében. A püspök hangsúlyozta: ebben a könyvben olyan tanítások vannak, hogy bármiről beszél a szerző, abban mindig van egy olyan gondolat, amitől az ember többnek érzi magát, mint amikor elkezdte. Mint mondta, ha valaki azt akarja tudni, hogy ebben a harminc évben, hogy is éltek itt az emberek, akkor ebből a könyvből megtudhatja. Nem erről szól, nem ez a konkrét témája, és mégis ezekből az írásokból felvillan egy-egy pillanat az izsákiak életéből – tette hozzá.

Az esten maga a szerző is köszöntötte a jelenlévőket. A könyvbemutatóm és az október 6-i aradi vértanúra való emlékezés egy szóval függ össze, ez pedig az áldozat – mondta Bérces Lajos. A lelkész kifejtette, hogy a vértanúk áldozatok voltak, és a könyv megjelenése és bemutatása is egyfajta áldozatokat követelt. A szerző megköszönte Balog Zoltán püspöknek, hogy áldozott az idejéből, és eljött a kiadvány bemutatójára, valamint köszönetét fejezte ki Lezsák Sándornak is, aki vállalta ennek a könyvnek a megjelentetését. Mint mondta, ugyancsak köszönet illeti Tetézi Lajost és Agócs Sándort is, akik szintén nagy szerepet vállaltak a kiadvány megjelentetésében.

A könyvbemutató után fáklyás megemlékezést tartottak az aradi vértanúk tiszteletére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában