Kecskemét

2023.10.15. 15:21

A túlsúly került középpontba a Malom Egészségnapon – galériával

A Malom Egészségnapok programsorozat október 14-i napján a túlsúly került középpontba. A Malom Központ együttműködésével és a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány támogatásával valósult meg az informatív rendezvény.

Orosz Fanni Flóra

Előadásokat tekinthettek meg az érdeklődők

Fotó: Orosz Fanni

Az egészségnap során a programok között előadások, formaétrend bemutató, valamint játékos formában a téma lelki okaira való rávilágítás is szerepelt. Az előadók dr. Wórum Endre belgyógyász, obezitológus főorvos, Honti Edit dietetikus és Tóth Dóra egészségpszichológus. Az ingyenesen látogatható program célja elsősorban a segítségnyújtás volt, mellette pedig egy kis motivációt is gyűjthettek a résztvevők. 

Dr. Wórum Endre belgyógyász, obezitológus, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház főorvosa, a Magyarországon egyedülálló, három szakember közös munkájából álló obezitológiai szakrendelés vezetője kezdte meg a workshopot. Előadásából megtudhattuk, a szakrendelés 2016 óta működik és egyedülálló eredményeket tudhatnak magukénak országos viszonylatban is. Előadásában beszélt a hagyományos diétákról, melyek kalóriaszámláláson alapulnak, szó esett a gyógyszeres kezelések lehetőségéről és megtudhattuk, hogy létezik orvosi kontroll melletti napi teljes étrendet helyettesítő formaétrend. Természetesen szó esett a sport fontosságáról és az életmódváltás szerepéről, hogy elkerülhessük a jojó effektust. Néhány mondatban összefoglalta a műtéti lehetőségeket is, majd válaszolt a felmerülő kérdésekre. 

Őt követte Tóth Dóri egészségpszichológus előadása, aki az elhízás különböző okait vizsgálta, többnyire lelki oldalról megközelítve. Mivel az előadás interaktív volt, az összes részvevő nyomtatott példányt kapott az egészségpszichológus által felvetett kérdésekről, amikre írásban válaszolhattak is. A kérdések a pszichológiai éhségek különböző típusait vizsgálta: ingeréhség, kapcsolatéhség, elismeréséhség, szexuáliséhség, strukturálási éhség, cselekvési éhség, produktivitási- és szeretetéhség. Hangsúlyozta, hogy a túlsúly lehetséges okait kötelező lelki oldalról is megvizsgálni, hiszen az élet számos területén jelentkezhet olyan hiátus, amit sok esetben az étel pótol.

Végül Honti Edit vezető dietetikus előadása következett, aki visszatérve a gyakorlati megközelítéshez statisztikai oldalról közelítette meg a túlsúlyt és az elhízás komoly veszélyeire is felhívta a figyelmet.

A programot a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány szervezte, az előadók a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház munkatársai, az eseményt a Malom Központ és a Grill Station támogatta. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában